Hartige hapjes Oliebollen met spekjes, kaas en ui

Hartige hapjes | oliebollen met spekjes, kaas en ui

Hartige hapjes Oliebollen met spekjes, kaas en ui

JJJAAA!!! Het is vandaag oudejaarsdag en daar horen natuurlijk oliebollen bij! Helemaal leuk en lekker om zelf te bakken. Dat heb ik de afgelopen jaren regelmatig gedaan, wel altijd met oliebollen mix uit de supermarkt. Maar deze keer wilde ik zelf het beslag maken en dat bleek heel gemakkelijk te zijn! Meestal gaan in oliebollen rozijnen, maar ik maakte een hartige variant: oliebollen met spekjes, kaas en ui. En dat leverde leuke en verraste reacties van buren op. Fijne jaarwisseling!

Aantal: 20-25 oliebollen

Bereidingstijd: 15 minuten, 1 uur rijzen, 30 minuten bakken

Ingrediënten:

  • 500 ml melk
  • 7 gram droge gist (1 zakje)
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 500 gram tarwebloem
  • 1 ei
  • 300 gram gerookte spekreepjes
  • 2 witte uien
  • 150 geraspte kaas
  • Zonnebloemolie om de oliebollen in te bakken
Benodigdheden:
  • Grote schaal / emmer / pan
  • Zeef
  • Koekenpan
  • Vershoudfolie
  • Een warme plek waar het beslag kan rijzen
  • Braadpan of frituurpan
  • 2 lepels
  • Vergiet
  • Keukenpapier
Bereidingswijze:
  1. Bak de spekjes in de koekenpan, snijd de uien fijn en bak mee.
  2. Verwarm de melk tot het lauwwarm is en meng de gist en witte basterdsuiker erdoor. Laat dit 10 minuten staan.
  3. Zeef de tarwebloem boven een schaal en roer het ei erdoor. Voeg in stappen de lauwwarme melk toe en roer goed door.
  4. Doe nu de spekjes, uien en kaas erdoor en mix tot een glad beslag.
  5. Dek de schaal af met vershoudfolie en laat minimaal een uur rijzen op een warme plek.
  6. Verwarm de zonnebloemolie in de braadpan of frituurpan tot ongeveer 180 graden.
  7. Dip de 2 lepels in de olie, pak wat beslag en maak van het beslag een bol. Laat de oliebol rustig in de olie zakken.
  8. In 4 tot 5 minuten bak je de oliebollen met spekjes, kaas en ui gaar. Keer halverwege de oliebol, zodat beide kanten goudbruin bakken.
  9. Laat de gebakken oliebollen uitlekken in het vergiet belegd met keukenpapier.
  10. Herhaal stap 7 t/m 9 totdat al het beslag op is.
Appelflappen met Licor 43 rozijnen

Vind je oliebollen niet zo lekker of wil je nog iets anders maken voor oud & nieuw? Ik maakte vorig jaar appelflappen met Licor 43 rozijnen. Ook super lekker! 🙂

Hartige hapjes Vuurpijlen van knakworst

Ook maakte ik nog een heel leuk ander hapje voor oudejaarsavond: vuurpijlen van knakworst. Fantastisch voor kinderen en simpel om samen te maken!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.