Oliebollen met appel, kaneel en rozijnen

Oliebollen met appel, kaneel en rozijnen

Oliebollen met appel, kaneel en rozijnen

Kerst is weer voorbij, op naar oud & nieuw! Daar horen natuurlijk oliebollen bij. Het liefste zelf gemaakt, zoals we vroeger ook deden in de schuur op oudjaarsdag. Het is niet ingewikkeld om zelf oliebollen te bakken en vooral erg lekker! Er staat al een hartige twist van oliebollen met spekjes, kaas en ui op Kokkerellen met Suus en daar voeg ik graag deze zoete variant aan toe: oliebollen met appel, kaneel en rozijnen.

Recept ‘Oliebollen met appel, kaneel en rozijnen’

Aantal: 20 – 25 oliebollen

Bereidingstijd: 15 minuten, 1 uur rijzen, 30 minuten bakken

Ingrediënten:
  • 500 ml melk
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje gist
  • 500 gram tarwebloem
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • 150 gram rozijnen
  • 3 theelepels kaneel
  • 2 appels
  • Zonnebloemolie
Benodigdheden:
  • Mixer met mengkom en deeghaak
  • Steelpannetje
  • Maatbeker
  • Zeef
  • Dunschiller
  • Vershoudfolie
  • Frituurpan
  • Soeplepel
  • Schuimspaan
  • Vergiet
  • Keukenpapier
Bereidingswijze:
  1. Doe de rozijnen in een schaaltje met lauwwarm water en laat minstens 30 minuten wellen.
  2. Verwarm de melk in het steelpannetje totdat het lauwwarm / lichaamstemperatuur is. Schenk de verwarmde melk over in een maatbeker en meng goed met de suiker en de gist. Laat minstens 10 minuten staan. Let op, bij te warme of juist koude melk kan de gist zijn werking niet doen.
  3. Zeef de bloem boven de mengkom. Voeg daar het ei, een snufje zout en de melk met suiker en gist aan toe. Mix tot een glad beslag.
  4. Schil de appels met de dunschiller en snijd in stukjes zo groot als de rozijnen. Giet de rozijnen af.
  5. Roer nu de kaneel, appelstukjes en rozijnen door het beslag heen.
  6. Dek de mengkom af met vershoudfolie en zet op een warme plek om in 1 uur tijd te rijzen.
  7. Verwarm de frituurpan met zonnebloemolie op tot 180 graden.
  8. Dip de soeplepel en een eetlepel in de olie, pak wat beslag en vorm een bol. Laat de oliebol rustig in de olie zakken.
  9. In 4 tot 5 minuten bak je de oliebollen met appel, kaneel en rozijnen. Keer halverwege de oliebol met de schuimspaan, zodat beide kanten bruin bakken.
  10. Laat de gebakken oliebollen met appel, kaneel en rozijnen uitlekken in het vergiet belegd met keukenpapier.
  11. Herhaal stap 8 t/m 10 totdat het beslag op is.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Oliebollen met spekjes, kaas en ui

Het is leuk en lekker om zelf oliebollen te bakken! Meestal met rozijnen en/of krenten, maar nu een hartige variant: oliebollen met spekjes, kaas en ui.

Bij oudejaarsdag horen natuurlijk appelbeignets! Het is heel gemakkelijk om deze appelbeignets van bladerdeeg uit de oven te maken.

Appelbeignets van bladerdeeg uit de oven
Mini hamburgers met truffelmayonaise

Deze mini hamburgers met truffelmayonaise zijn echt een aanrader als borrelhapje bij bijvoorbeeld de jaarwisseling.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.