JJJAAA!!! Het is vandaag oudejaarsdag en daar horen natuurlijk oliebollen bij! Helemaal leuk en lekker om zelf te bakken. Dat heb ik de afgelopen jaren regelmatig gedaan, wel altijd met oliebollen mix uit de supermarkt. Maar deze keer wilde ik zelf het beslag maken en dat bleek heel gemakkelijk te zijn! Meestal gaan in oliebollen rozijnen, maar ik maakte een hartige variant: oliebollen met spekjes, kaas en ui. En dat leverde leuke en verraste reacties van buren op. Fijne jaarwisseling!
Recept ‘Oliebollen met spekjes, kaas en ui’
Aantal: 20-25 oliebollen
Bereidingstijd: 15 minuten, 1 uur rijzen, 30 minuten bakken
Ingrediënten:
- 500 ml melk
- 7 gram droge gist (1 zakje)
- 1 eetlepel witte basterdsuiker
- 500 gram tarwebloem
- 1 ei
- 300 gram gerookte spekreepjes
- 2 witte uien
- 150 geraspte kaas
- Zonnebloemolie om de oliebollen in te bakken
Benodigdheden:
- Grote schaal / emmer / pan
- Zeef
- Koekenpan
- Vershoudfolie
- Een warme plek waar het beslag kan rijzen
- Braadpan of frituurpan
- 2 lepels
- Vergiet
- Keukenpapier
Bereidingswijze:
- Bak de spekjes in de koekenpan, snijd de uien fijn en bak mee.
- Verwarm de melk tot het lauwwarm is en meng de gist en witte basterdsuiker erdoor. Laat dit 10 minuten staan.
- Zeef de tarwebloem boven een schaal en roer het ei erdoor. Voeg in stappen de lauwwarme melk toe en roer goed door.
- Doe nu de spekjes, uien en kaas erdoor en mix tot een glad beslag.
- Dek de schaal af met vershoudfolie en laat minimaal een uur rijzen op een warme plek.
- Verwarm de zonnebloemolie in de braadpan of frituurpan tot ongeveer 180 graden.
- Dip de 2 lepels in de olie, pak wat beslag en maak van het beslag een bol. Laat de oliebol rustig in de olie zakken.
- In 4 tot 5 minuten bak je de oliebollen met spekjes, kaas en ui gaar. Keer halverwege de oliebol, zodat beide kanten goudbruin bakken.
- Laat de gebakken oliebollen met spekjes, kaas en ui uitlekken in het vergiet belegd met keukenpapier.
- Herhaal stap 7 t/m 9 totdat al het beslag op is.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Op naar oud & nieuw, daar horen natuurlijk oliebollen bij! Maak ook deze zoete variant: oliebollen met appel, kaneel en rozijnen.
Bij oudejaarsdag horen natuurlijk appelbeignets! Het is heel gemakkelijk om deze appelbeignets van bladerdeeg uit de oven te maken.
Recept voor appelflappen met Licor 43 rozijnen, heerlijk voor oud & nieuw. De rozijnen in deze appelflappen laat je weken in Licor 43.
Op oudejaarsavond vind ik het altijd leuk om allerlei hapjes op tafel te zetten. Voor kinderen zijn deze vuurpijlen van knakworst echt fantastisch!