Het bakkersbloed zit in mijn familie: mijn opa was bakker en had een eigen bakkerij. Toen ik als kind bij mijn tante logeerde, bakten we altijd heerlijke koekjes die ik mocht versieren met chocolade. Mijn vader bakte vroeger regelmatig brood. En mijn zusje bakt en verkoopt prachtig gebak. Nu ik eindelijk een goede oven heb, ben ik elke week aan het bakken. Vaak bak ik brood en ben ik begonnen met de basis: wit brood. Bakken is, in tegenstelling tot koken, iets wat heel precies moet en waar je je aan de juiste hoeveelheden moet houden. Wat ik wel veranderd heb is de hoeveelheid zout. Het brood vind ik goed smaken met de helft zout, van 8-10 gram zout naar 4 gram. De komende tijd zal je nog meer baksels voorbij zien komen, maar nu eerst dit basisrecept voor wit brood. Bak jij wel eens en wat maak je dan?
Zelf wit brood bakken
Aantal: 1 wit brood / 18-20 sneden brood
Bereidingstijd: 20 minuten + 2 uur rijstijd + 35 minuten oventijd
Ingrediënten:
- 500 gram tarwebloem
- 300 ml lauwwarm water
- 1 zakje instant gist (gram)
- 30 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 4 gram zout
- (roomboter + olijfolie voor invetten)
Benodigdheden:
- Mixer
- Broodbakblik
- Vershoudfolie
Bereidingswijze:
- Doe alle ingrediënten in de mengkom van de mixer. Kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg.
- Haal het deeg uit de mengkom, vet deze in met wat olijfolie en leg de bal deeg erin terug. Dek af met vershoudfolie en laat op een warme plek minstens 60 minuten rijzen.
- Vet het broodbakblik in met wat roomboter voordat je naar de volgende stap gaat.
- Druk de lucht uit het deeg en kneed een keer kort door op het aanrecht. Met een deegroller rol je het deeg uit tot een rechthoekige lap. Net zo lang als het broodbakblik.
- Rol het deeg op en leg met de naad naar beneden in het broodbakblik. Smeer het vershoudfolie in met wat olijfolie en leg deze losjes over het broodbakblik. Laat weer minstens 60 minuten rijzen op een warme plek.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bak in 35 minuten totdat het wit brood gaar en de bovenkant goudbruin is.
- Haal het witte brood uit de bakvorm en laat op een rooster afkoelen.
- Snijd in plakken en bewaar het wit brood in een zak in de diepvries.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Flatbread (platbrood) is ongerezen brood gemaakt van zelfrijzend bakmeel en yoghurt. Deze breng je op smaak met kruiden en knoflook.
Zelf kwarkbroodjes maken is leuk om te doen. Het deeg hoef je niet te laten rijzen. Lekker voor bij het ontbijt of de lunch!
Met dit basisrecept maak je zelf stap voor stap pitabroodjes van volkoren tarwemeel. Leuk en makkelijk om te maken om ze daarna te vullen of te beleggen.