Beenham met honing en mosterd

Beenham met honing en mosterd

Beenham met honing en mosterd

Wil je met Kerst een smaakvol, makkelijk en niet duur stuk vlees serveren? Denk dan eens aan deze beenham met honing en mosterd! Beenham is een soort ham dat eerst wordt gepekeld en het kan ook worden gerookt. Het is daardoor een smaakvol en sappig stuk vlees. Qua voorbereiding hoef je niet veel te doen, je marineert de beenham een nacht in honing, mosterd en verse tijm. De beenham gaart daarna een lange tijd in de oven of op de bbq. Ik kocht een stuk beenham van 1,2 kg bij de slager voor zo’n €20,00. Voor vlees is dit niet heel duur, maar je hebt wel een prachtig stuk vlees als hoofdgerecht bij het kerstdiner! Serveer bij de beenham met honing en mosterd een groente en wat gebakken aardappels en je hebt een prachtig gerecht voor Kerst.

Recept ‘Beenham met honing en mosterd’

Aantal: 4 – 5 personen

Bereidingstijd: 5 minuten voorbereiding + 120 minuten oventijd

Ingrediënten:
  • 1,2 kg gepekelde (en gerookte) naturel beenham
  • 3 eetlepels grove mosterd
  • 3 eetlepels honing
  • 10 takjes tijm
  • 4 knoflooktenen
  • Zout
  • Peper
Benodigdheden:
  • Zipzak
  • Knoflookpers
  • Oven
  • Ovenschaal
  • Kerntemperatuurmeter
  • Aluminiumfolie
Bereidingswijze:
  1. Doe de beenham in de zipzak. Pers de knoflooktenen boven de zak uit en rits de blaadjes van de takjes tijm. Voeg daar de grove mosterd, honing, peper en wat zout aan toe. Doe de zipzak dicht en masseer de ingrediënten met elkaar en goed over de beenham heen. Leg voor minimaal een nacht in de koelkast.
  2. Haal de beenham met de honing mosterd marinade een half uur van te voren uit de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 120 graden. Haal de beenham uit de zipzak en leg in een ovenschaal. Stel de kerntemperatuurmeter in op 65 graden en prik deze in het dikste gedeelte van de beenham.
  4. Zet de ovenschaal met de beenham met honing en mosterd op een rooster in de oven. Reken per 100 gram vlees ongeveer 10 minuten.
  5. Haal de beenham uit de oven als de kerntemperatuur van 65 graden is bereikt.
  6. Dek de ovenschaal met de beenham met honing en mosterd losjes af met aluminiumfolie. Laat voor 5 minuten rusten voordat je het vlees aansnijdt.

Tip: uiteraard kan je deze beenham met honing en mosterd ook op de bbq bereiden! Leg de beenham hiervoor in een aluminium schaal. Hou de bbq qua temperatuur op 120 graden en bij een kerntemperatuur van 65 graden haal je de beenham eraf.

Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Een wildstoof van hert, wildzwijn en haas met kruiden en specerijen en rode wijn. De wildstoof is afgedekt onder bladerdeeg.

Wildstoof onder bladerdeeg
Bavette rollade met pesto

Een fantastisch lekker (kerst)recept is deze bavette rollade met pesto, pancetta en zongedroogde tomaatjes. Gaar deze indirect op de bbq!

Deze konijnenbouten op mediterraanse wijze zijn super lekker, echt een succes met Kerst! Handig als mealprep, even opwarmen en genieten.

Konijnenbouten op mediteraanse wijze

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.