Wildstoof onder bladerdeeg

Wildstoof onder bladerdeeg

Wildstoof onder bladerdeeg

Ben je er al uit wat je gaat maken als hoofdgerecht met Kerst? Eerlijk gezegd ben ik de laatste tijd daar nog niet mee bezig geweest, heel moe en druk met allerlei dingen. Vandaar nu pas inspiratie voor deze heerlijke wildstoof onder bladerdeeg, misschien wel jouw hoofdgerecht met Kerst!? Een bijzonder stuk vlees vind ik altijd wildvlees. Daarom kocht ik een wildpoulet van hert, wildzwijn en haas. Het vlees heb ik 4 uur laten stoven met kruiden en specerijen en rode wijn van Mapu. Daar heb je al een prachtig gerecht voor Kerst mee. De wildstoof heb ik in een ovenschaal gedaan en afgedekt onder het verse bladerdeeg van Tante Fanny. In totaal ben je qua bereidingstijd zo’n 30 minuten bezig. Een ideaal gerecht dus voor Kerst!

*Beide genoemde producten heb ik gekregen in de foodybox Kerst van Kroon op het werk.

Recept ‘Wildstoof onder bladerdeeg’

Aantal: 4 personen

Bereidingstijd: 30 minuten bereidingstijd + 4 uur stoven + 15-20 minuten oventijd

Ingrediënten:
  • 1500 gram wildpoulet
  • 30 gram roomboter
  • 100 gram spekjes
  • 1 witte ui of 2 sjalotten
  • 3 knoflooktenen
  • 2 winterpeen
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 ml rode wijn
  • 380 ml wildfond
  • 2 laurierblaadjes
  • 20 gram Italiaanse kruidenmix (rozemarijn, salie, oregano, tijm)
  • 4 kruidnagels
  • 8 jeneverbessen
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 kaneelstok
  • 500 ml water
  • 250 gram kastanjechampignons
  • Peper
  • Zout
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 ei
Benodigdheden:
  • Stoofpan
  • Thee ei
  • Oven
  • Ovenschaal
  • Ster uitstekertjes
  • Bakkwast
Bereidingswijze:
  1. Laat de roomboter op middelhoog vuur smelten in de stoofpan. Snijd eventueel te grote stukken wildpoulet wat kleiner. Braad de helft van het vlees aan en daarna het andere gedeelte. Haal de aangebraden stukken vlees uit de pan en zet even weg.
  2. Bak de spekjes in de stoofpan. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn en fruit aan. Pak 1 winterpeen en snijd deze in plakjes. Snijd de verse kruiden fijn en laat, samen met de winterpeen, meebakken met de spekjes, ui en knoflook. Doe het vlees terug in de pan.
  3. Voeg een eetlepel bloem toe en roer goed door. Deze laat je zo’n 3 minuten garen.
  4. Blus af met de rode wijn, wildfond en water.
  5. Doe de kruidnagels en jeneverbessen in een thee ei en hangt deze aan de rand van de pan.
  6. De kaneelstok, laurierblaadjes en mosterd doe je in de pan.
  7. Doe de deksel op de pan en laat zo’n 3 uur stoven. Roer regelmatig door.
  8. Snijd de overgebleven winterpeen in plakjes. Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ook deze in plakjes. Voeg beiden toe aan de wildstoof. Laat nog een uur pruttelen zonder deksel op de pan.
  9. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Pak een ovenschaal en doe hierin de wildstoof. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  11. Rol het verse bladerdeeg uit en steek uit het midden een kleine ster. Leg het verse bladerdeeg over de ovenschaal. Snijd teveel aan bladerdeeg voorzichtig weg. Hieruit kan je nog meer sterren steken die je weer op het bladerdeeg legt.
  12. Klop een ei los en besmeer het bladerdeeg met een bakkwast in met ei.
  13. Zet voor zo’n 15-20 minuten de wildstoof onder bladerdeeg in de oven.
  14. Het gerecht is goed als het bladerdeeg krokant en bruin is gebakken.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Bavette rollade met pesto

Een fantastisch lekker (kerst)recept is deze bavette rollade met pesto, pancetta en zongedroogde tomaatjes. Gaar deze indirect op de bbq!

beef wellington van rosbief

Een fantastisch hoofdgerecht voor het kerstdiner is een beef wellington met rosbief! Om het vlees zit champignonpasta, spek en bladerdeeg.

Konijnenbouten op mediteraanse wijze

Deze konijnenbouten op mediterraanse wijze zijn super lekker, echt een succes met Kerst! Handig als mealprep, even opwarmen en genieten.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.