
Een fantastisch lekker hoofdgerecht voor het kerstdiner is een beef wellington! Rosbief met daaromheen een champignonpasta, ontbijtspek en bladerdeeg. Een aantal jaren geleden heb ik voor het eerst een beef wellington met rosbief gemaakt en dat was zo mega lekker! Maak ook deze beef wellington met rosbief voor Kerst om echt wat bijzonders op tafel te zetten!
Aantal personen: 2 (200 gram vlees pp) of 4 (100 gram vlees pp)
Bereidingstijd: 45 minuten + oventijd
Ingrediënten:
- 400 gram rosbief
- 20 gram roomboter
- 250 gram kastanjechampignons
- 2 sjalotjes
- 2 knoflooktenen
- 15 gram funghi porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 50 ml droge witte wijn
- Zout
- Peper
- 2 eetlepels paneermeel
- 10 plakjes ontbijtspek
- 1 rol bladerdeeg
- 1 eigeel
Benodigdheden:
- Koekenpan
- Vershoudfolie
- Hakmolentje
- Schaaltjes
- Borden
- Bakblik
- Bakpapier
- Stervorm uitsteker
- Kwastje
- Vlees thermometer
Bereidingswijze:
Champignonpasta:
- Wel de funghi porcini in warm water in een schaaltje.
- Maak de kastanjechampignons, sjalotten en knoflook schoon en doe in het hakmolentje. Haal de gewelde funghi porcini uit het water en doe deze ook in de hakmolentje. Maal de inhoud van het hakmolentje tot een gladde champignonpasta.
- Doe de pasta in de koekenpan, roer de witte wijn erdoor en bak het droog totdat al het vocht is verdampt. Roer het paneermeel erdoor, breng op smaak met zout en peper en schep op een bord. Zet in de koelkast om af te koelen.
Vlees & bladerdeeg:
- Smelt de roomboter in de koekenpan. Snijd de rosbief in de gewenste grootte: 2 van 200 gram of 4 van 100 gram. Bestrooi de rosbief met zout en peper en bak de rosbief in ongeveer 4 minuten rondom goudbruin.
- Leg de gebakken rosbief op een bord en zet in de koelkast om af te koelen.
- Leg vershoudfolie neer (2 of 4 stukken) en leg daar dakpansgewijs ontbijtspek op. Verdeel de champignonpasta over het ontbijtspek en leg de rosbief erop. Rol het ontbijtspek strak om de rosbief heen. Draai het vershoudfolie strak om de rosbief heen en leg het in de koelkast.
- Rol het bladerdeeg uit en haal de rosbief uit het plastic. Leg het vlees op het deeg en snijd op maat. Rol het bladerdeeg strak om de rosbief heen, zorg ervoor dat de naad van het bladerdeeg onder het vlees ligt. Leg de beef wellington op een met bakpapier belegde bakplaat.
- Klop het eigeel los en smeer met een kwastje het bladerdeeg van de beef wellington in.
- Steek met de stervorm uitsteker sterren uit het overgebleven deeg. Leg deze op de beef wellington en smeer de sterren ook in met eigeel.
Oven:
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Prik de vleesthermometer tot het midden van het vlees en stel de thermometer op de juiste temperatuur in: rare – 48, medium – 53 of well done – 58.
- Bak de beef wellington met rosbief in de oven tot de juiste kerntemperatuur is bereikt.

Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Deze konijnenbouten op mediterraanse wijze zijn super lekker, echt een succes met Kerst! Handig als mealprep, even opwarmen en genieten.