Vandaag gaat de barbecue weer aan!!! De laatste tijd trouwens elke week wel een keertje. Op een barbecue zijn zoveel lekkere recepten te maken. Er staan al een heel aantal hier op de website, zie overzicht recepten – bbq. Bij het recept van de moink balls gebruik je de basis bbq rub en barbecuesaus die al online staan op Kokkerellen met Suus.
Deze keer het Amerikaanse recept van moink balls, welke fantastisch lekker zijn bij de borrel! Moink balls zijn gekruide gehaktballetjes met spek er omheen gewikkeld. Ook smeer je de moink balls in met barbecuesaus. De naam is een samensmelting van de geluiden van de dieren van het vlees: ‘moo’ van de koe voor het rundergehakt en ‘oink’ van het varken voor het spek. Een grappig weetje toch!? De moinkballs kan je al een aantal uren eerder voorbereiden en gaar je op het indirecte gedeelte van de barbecue. Echt een heerlijke snack van de bbq!
Aantal: 36 moinkballs
Bereidingstijd: 25 minuten voorbereiding + ongeveer 60 minuten indirect op de bbq
Ingrediënten:
- 750 gram rundergehakt
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 60 gram paneermeel
- 100 ml melk
- 2 knoflooktenen
- 1 ei
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel zout
- 36 plakjes ontbijtspek
- Basis bbq rub
- Barbecuesaus
Benodigdheden:
- Bbq
- Kerntemperatuurmeter
- Rookhout appel
- Tapasprikkertjes
- Weegschaal
- Kwastje
Bereidingswijze:
- Koop kwalitatief goed gehakt, bijvoorbeeld bij de slager, zodat de moink balls lekker sappig blijven.
- Klop het ei goed door elkaar, pers de knoflook en rasp de Parmezaanse kaas grof. Doe het gehakt erbij, samen met het paneermeel, melk, Italiaanse kruiden, peper en zout. Meng goed met elkaar.
- Pak de weegschaal erbij en zorg ervoor dat je 30 gram gehaktmengsel per moinkball afweegt. Rol er een balletje van. Herhaal dit totdat al het gehakt op is.
- Doe wat basis bbq rub op een bord en leg hier zo’n 5 gehaktballetjes in. Draai met het bord zodat alle balletjes door de rub heen rollen. Zorg ervoor dat er een laagje rub rond het hele gehaktballetje zit.
- Wikkel een plakje ontbijtspek om het gehaktballetje heen en zet vast met een tapasprikkertje.
- Zet de bbq aan en zorg voor een indirect gedeelte. Wanneer de bbq een maximale temperatuur van 120 graden heeft bereikt, leg je het blokje rookhout tussen de kolen.
- Leg alle moink balls op het rooster boven het indirecte gedeelte. Prik in 1 van de moink balls een kerntemperatuurmeter. Stel deze in op 60 graden.
- Bij 60 graden smeer je de moink balls in met de barbecuesaus. Dit is het makkelijkste met een kwastje.
- Gaar de moink balls nu door tot 70 graden. Haal de moink balls bij 70 graden van de bbq.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Super lekker recept van varkenshaas gevuld met brie van de bbq. Gebakken in een gevlochten matje van spek met een variatie met barbecuesaus.