Een aantal weken geleden waren we in Limburg en zagen we ze al: de witte asperges. Vele velden vol aspergebedden met daarover wit plastic gespannen. Dan weet je dat het witte goud van de lente er snel aankomt. Van het Nederlands Asperge Centrum kreeg ik een begin april een box met witte asperges, boter van Lurpak en de soepele Verdejo Casa Safra geleverd door Wijnvoordeel. Witte asperges zijn veelzijdig en je kunt er vele heerlijke recepten mee maken. De afgelopen jaren heb ik meerdere recepten gemaakt met witte asperges, zoals de gebonden witte aspergesoep, witte asperge ragout en mini quiches. Deze keer koos ik ervoor om gegrilde witte asperges met beenham te maken. Een leuke ontdekking dat de verse groene kruiden tijm en salie perfect passen bij witte asperges. Bij de gegrilde witte asperges met beenham serveerde ik in roomboter gebakken krieltjes. Een heerlijk voorjaarsgerecht!
Recept ‘Gegrilde witte asperges met beenham’
Aantal: 2-3 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten:
- +/- 1 kilo witte asperges
- 3 plakken beenham
- 4 takjes verse tijm
- 2 grote blaadjes verse salie
- Peper
Benodigdheden:
- Grote pan met deksel
- Grillpan
- Dunschiller
- Keukenpapier
Bereidingswijze:
- Snijd 2 centimeter van de onderkanten van de witte asperges en schil ze 2 keer rondom. Vul de pan met 1,5 liter water en breng aan de kook. Kook de asperges 5 minuten, draai het gas uit en laat de witte asperges zo’n 10 minuten in het warme water liggen.
- Haal de witte asperges uit de pan en dep droog met wat keukenpapier.
- Zet een grillpan op middelhoog vuur en laat heet worden.
- Rits ondertussen de verse tijm van de takjes. Snijd de blaadjes verse salie fijn.
- Halveer de plakken beenham, strooi hierover de verse kruiden en wat peper.
- Leg hierop 2 witte asperges en leg bovenop in het midden nog een gekookte witte asperge.
- Rol de beenham strak om de witte asperges heen.
- Leg de rolletjes witte asperges met beenham in de hete grillpan en bak per kant 1-2 minuten.
- Serveer de gegrilde witte asperges met beenham met in roomboter gebakken krieltjes en witte wijn.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Het voorjaar is de tijd van het witte goud: de witte asperges. Daar kan je natuurlijk lekkere gebonden witte aspergesoep mee maken!
Het voorjaar is de tijd van de witte asperges. Hierbij het recept van witte asperges op klassieke wijze met ei, beenham, saus en peterselie.
Een smaakvolle witte asperge ragout met beenham voor in bijvoorbeeld bladerdeeg pasteitjes. Witte asperges, het witte goud van de lente!
De witte asperges zijn er weer! Deze keer maakte ik mini quiches met witte asperges. Lekker als voorgerechtje of als borrelhapje.
Deze quiche met zalm, prei en groene aspergetips is het ideaal voor de lunch, brunch of borrel. Maar natuurlijk ook heerlijk als avondeten.