Burger met steak en blauwe kaassaus

Review | Burger met steak en blauwe kaassaus uit kookboek Brand New BBQ

Burger met steak en blauwe kaassaus

Van Kosmos Uitgevers mocht ik het kookboek ‘Brand New BBQ’ van Jord Althuizen ontvangen. Wat was ik blij toen ik een mail kreeg dat ik een review mocht schrijven over het nieuwste kookboek van Jord Althuizen. Ik ben namelijk fan van zijn bbq gerechten, zowel op tv als in kookboeken. Ook heb ik bij de restaurants Black Smoke in Rotterdam en Antwerpen gegeten, over de laatste heb ik een #hotspot geschreven. Als je door de recepten in het kookboek ‘Brand New BBQ’ bladert, loopt het water je echt in de mond. Stuk voor stuk mega lekkere recepten. Ik heb al veel plakkertjes bij de recepten die ik graag wil maken geplakt. Uiteindelijk heb ik gekozen voor het recept van de burger met steak en blauwe kaassaus.

Aan het recept heb ik een eigen twist gegeven door geen Cabernet Onions te maken, maar in rode wijn gekarameliseerde uien. Rauwe uien kan ik niet zo goed tegen en dit vond ik een heerlijke oplossing. De blauwe kaassaus kan je met de jalapeñopepers zo pittig maken als je zelf wilt. De gehele burger met steak en blauwe kaassaus is echt mega goed, wat hebben we zitten smullen! Deze burgers gaan we zeker vaker maken, net zoals nog meer recepten uit dit kookboek. Ook ga ik eens rustig alle reisverhalen lezen en foto’s bekijken die tussen de recepten staan. Jord neemt je namelijk mee naar de United States en duikt in de hedendaagse bbq-scene. Oude tradities en nieuwe smaken. Als bbq en Amerika liefhebber ben ik heel blij met dit geweldige kookboek met de heerlijke recepten! Welk recept maak jij graag op de bbq?

Recept ‘Burger met steak en blauwe kaassaus’

Aantal: 4 personen

Bereidingstijd: 1 uur voorbereiding, bereiding 20 minuten

Ingrediënten:

In rode wijn gekarameliseerde uien:

 • 50 gram roomboter
 • 4 sjalotten
 • 3 eetlepels donkere basterdsuiker
 • 200 ml rode wijn

Blauwe kaassaus:

 • 15 gram roomboter
 • 1 jalapeñopeper (2 als je de saus pittiger wilt)
 • 2 sjalotten
 • 2 eetlepels witte wijnazijn
 • 100 gram roomkaas
 • 125 gram blauwe kaas
 • Verse bladpeterselie
 • Zout
 • Peper

Burger + steak:

 • 4 brioche-burgerbroodjes
 • 4 dikke kwaliteitsburgers van 150 gram per stuk
 • 1 dikke ribeye-steak van 200 gram
 • 6 eetlepels bbq saus
 • Sla
Benodigdheden:
 • Bbq met deksel
 • Skillet
 • Gietijzeren sauspannetje
 • Kerntemperatuurmeter
Bereidingswijze:
 1. Steek de bbq aan tot een temperatuur van 190 graden en zorg voor een indirect gedeelte.
 2. Snijd, voor de in rode wijn gekarameliseerde uien, de sjalotten in dunne halve ringen. Bak op de bbq in een skillet met roomboter glazig. Voeg de suiker en rode wijn toe en laat rustig volledig inkoken op het indirecte gedeelte.
 3. Maak de blauwe kaassaus in een gietijzeren sauspannetje op het indirecte gedeelte van de bbq. Snijd de sjalotten en jalapeñopeper (zaadjes verwijderd) fijn. Bak in wat roomboter glazig. Blus af met de witte wijnazijn en roer de roomkaas erdoorheen. Laat de roomkaas al roerend smelten en breng op smaak met zout en peper. Zet opzij.
 4. Snijd de briochebroodjes open en toast deze kort.
 5. Bestrooi de burgers en steak met zout en peper en leg ze op de hete grill. Rooster aan beide kanten totdat ze een kerntemperatuur van 52 graden hebben bereikt.
 6. Verwarm ondertussen de blauwe kaassaus en voeg de blauwe kaas en gesneden peterselie toe. Laat de blauwe kaas smelten en roer goed door de roomkaas.
 7. Beleg de onderkanten van de getoaste briochebroodjes met bbq saus en sla. Leg hierop de burgers en schep de blauwe kaassaus erover. Snijd de steak in plakken en verdeel over de burgers. Maak af met de in rode wijn gekarameliseerde uien en natuurlijk de bovenkant van de briochebroodjes.
 8. Geniet van de burger met steak en blauwe kaassaus!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.