Stoofpot met runderwangen

Stoofpot met runderwangen

Stoofpot met runderwangen

Samenwerking | Deze stoofpot met runderwangen is het tweede recept van de serie recepten voor Irish Beef met Iers gras gevoerd rundvlees.

Een stoofpot wordt vaak geassocieerd met de herfst en winter. Maar wist je dat een stoofpot altijd lekker is, dus ook met hogere temperaturen in de lente en zomer!? Deze stoofpot met runderwangen kan het hele jaar door worden gemaakt. Ik rookte de runderwangen allereerst 1,5 uur en daarna bereidde ik de stoofpot verder in een Dutch Oven (gietijzeren pan) op de bbq. In de stoofpot verwerkte ik donker bier en veel groenten en serveerde ik het met brood. Maak ook deze lekkere stoofpot met Ierse runderwangen!

Recept ‘Stoofpot met runderwangen’

Aantal: 4-5 personen

Bereidingstijd: 5,5 uur (1,5 uur roken, 4 uur stoven)

Ingrediënten:
 • 1,2 kg runderwangen
 • Bbq rub
 • 100 gram spekjes
 • 50 gram ongezouten roomboter
 • 2 uien
 • 4 knoflooktenen
 • 2 winterpenen
 • 2 prei
 • 3 laurierblaadjes
 • 2 takjes rozemarijn
 • 2 flesjes donker bier
 • 1 runderbouillonblokje
 • 750 ml water
 • 2 paprika’s
 • 250 gram kastanjechampignons
 • Peper
Benodigdheden:
 • Bbq
 • 2 blokjes kersenhout
 • Dutch Oven (gietijzeren pan)
Bereidingswijze:
Stoofpot met runderwangen
 • 1. Steek de bbq aan en zorg voor een indirect gedeelte.
 • 2. Verwijder eventuele stukjes bot en vliezen van de runderwangen. Strooi er bbq rub over en druk voorzichtig aan.
 • 3. Leg de runderwangen op het rooster van het indirecte gedeelte van de bbq. Leg 2 blokken kersenhout in de kolen.
 • 4. Haal de runderwangen na 1,5 uur roken van de bbq en snijd in grove stukken.
Stoofpot met runderwangen
 • 5. Haal het rooster van de bbq en zet de gietijzeren pan direct op de kolen. Smelt de roomboter in de pan en braad de runderwangen in 2 gedeeltes aan. Haal de aangebraden stukjes runderwangen uit de pan.
 • 6. Bak de spekjes in de pan. Snijd de uien, knoflook en rozemarijn fijn. Schil 1 wortel en snijd in blokjes. Maak 1 prei schoon en snijd in ringen. Voeg de gesneden uien, knoflook, rozemarijn, wortel en prei toe en bak even mee.
 • 7. Doe de aangebraden stukjes runderwangen, bier, runderbouillonblokje, laurierblaadjes en 500 ml water erbij en roer goed door. Haal de gietijzeren pan van de kolen en zet deze ernaast. Doe de deksel op de pan. Roer regelmatig goed door. Kookt de stoofpot al te snel in, voeg dan 250 ml water toe. Leg er eventueel nieuwe kolen bij.
 • 8. Snijd na 3 uur stoven de kastanjechampignons, paprika’s en de overgebleven winterpeen en prei in blokjes en voeg toe aan de stoofpot met runderwangen. Laat de deksel van de pan zodat de stoofpot kan inkoken. Dit duurt ongeveer een uur. Breng op smaak met wat peper.

Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Stoofpot Boeuf bourguignon

De stoofpot boeuf bourguignon is een Frans gerecht waarbij rundvlees wordt gestoofd in rode wijn. Een onwijs lekkere stoofpot in de herfst en winter!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.