
In de herfst- en wintermaanden eet ik heel graag stoofpotjes. Een aantal uren laten pruttelen, het vlees dat steeds malser wordt en smaken die intenser zijn. Het wachten meer dan waard!
De stoofpot boeuf bourguignon is een Frans gerecht waarbij rundvlees wordt gestoofd in rode wijn. Het gerecht komt uit de bourgogne streek. Je kan een rode wijn gebruiken uit deze streek of een andere goede kwaliteitswijn. En natuurlijk drink je een glas rode wijn bij het eten!
Aantal personen: 5
Bereidingstijd: 4,5 uur, waarvan 4 uur stooftijd.
Ingrediënten:
- 850 gram riblappen
- 100 gram spekjes
- 40 gram boter
- 3 rode uien
- 3 tenen knoflook
- 1 fles goede rode wijn
- 4 laurierblaadjes
- 8 takjes platte peterselie
- 8 takjes tijm
- 1 runderbouillonblokje
- 500 ml water
- 2 eetlepels bloem
- 1,5 winterpeen
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 250 gram kastanjechampignons
- 2 sjalotjes
- 50 gram zilverui
- peper
Benodigdheden:
- Gietijzeren braadpan met deksel
Bereidingswijze:
- Snijd het vlees in grote stukken en bak met boter aan alle kanten bruin.
- Voeg de spekjes toe en laat even mee bakken.
- Schil ondertussen een hele winterpeen en snijd in grove stukken. Maak ook de knoflook en uien schoon en snijd deze in grove stukken.
- Voeg de toe aan het vlees en bak even mee. Roer de tomatenpuree en bloem erdoor. Zorg ervoor dat de bloem volledig is opgenomen.
- Schenk de wijn en het water in de pan. Kruimel het runderbouillonblokje in kleine stukjes. Roer goed door. Voeg hierbij de laurierblaadjes en de takjes peterselie en tijm toe.
- Zet nu het vuur laag en doe de deksel op de pan. Het kan nu 4 uur gaan stoven totdat het vlees uit elkaar valt. Roer minimaal 1 keer per uur even door.
- Na de 4 uur snijd je de kastanjechampignons, halve winterpeen, sjalotjes en laat je samen met de zilveruitjes nog even mee stoven.
- Breng de stoofpot boeuf bourguignon op smaak met peper.

Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Deze stoofpot met riblappen en bier laat je een aantal uren pruttel en smaakt fantastisch lekker met aardappels, rijst of flatbread.