Millionaire’s shortbread, caramel shortcake, twix taart, ze bedoelen allemaal hetzelfde. Een brosse koekbodem met karamel (dulce de leche) en een knapperige laag van chocolade. Op internet zocht ik naar een lekker recept en daarbij viel mij iets op: het zijn veelal recepten met een gebakken bodem. Daarom heb ik een no bake millionaire’s shortbread gemaakt, die je tussendoor laat opstijven in de koelkast. Mega lekker, je blijft ervan eten.
Aantal: 20 stukjes
Bereidingstijd: 30 minuten + minimaal 90 minuten opstijven in de koelkast
Ingrediënten:
- 200 gram digestieve koekjes (13)
- 90 gram ongezouten roomboter
- 1 blikje dulce de leche
- 100 gram melk chocolade
- 100 gram pure chocolade
Benodigdheden:
- Bakblik
- Bakpapier
- Koelkast
- Pan met daarop passende schaal
- Hakmolentje
- Steelpannetje
Bereidingswijze:
- Bekleed het bakblik met bakpapier.
- Maal de koekjes fijn in het hakmolentje. Smelt de ongezouten roomboter in het steelpannetje, meng de koekkruimels en roomboter met elkaar en verdeel over de bodem van het bakblik. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet minimaal 15 minuten in de koelkast.
- Verdeel de dulce de leche over de koekbodem en zet weer voor minimaal 15 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Smelt de chocolade au bain-marie door een pan met water op het vuur te zetten met op de pan een schaal. Let op, de schaal mag de bodem van de pan niet raken. Breek de chocolade in kleinere stukjes en blijf goed roeren tijdens het smelten van de chocolade.
- Smeer de chocolade uit over de karamel van de no bake millionaire’s shortbread. Zet voor minimaal een uur in de koelkast voordat je het in stukjes snijdt.
Tip: is de dulce de leche te dik? Verwarm dan even au bain-marie en roer goed door om het iets te verdunnen.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Elk jaar met mijn verjaardag maak ik een cheesecake. Op Kokkerellen met Suus staat nu het recept van deze super lekkere no bake limoncello cheesecake.