Vis | 3x sushi: nigiri, maki en uramaki

Vis | 3x sushi: nigiri, maki en uramaki

Vis | 3x sushi: nigiri, maki en uramaki

Al langere tijd wilde ik graag proberen om zelf sushi te maken. Ik koos voor de 3 bekendste soorten sushi: nigiri, maki en uramaki. Bij de nigiri leg je een stukje vis op rijst, bijvoorbeeld zalm. De maki is de meest bekende sushi: een vulling van rijst, vis en groenten gerold in zeewier (nori). Ik rolde rijst, tonijnsalade en komkommer in een nori blad. De uramaki is de ‘binnenstebuiten’ sushi, de vulling en de nori zitten aan de binnenkant en de rijst aan de buitenkant. Hierbij gebruikte ik zalm en avocado, een heerlijke combi. Ik vond het erg leuk om de sushi te maken, al kostte het best wat tijd. Maar oefening baart kunst! 😉 Voor deze sushi gebruikte ik producten van Saitaku, waarvan ik de ‘soy topping’ had gekregen van Kroon op het werk in de foodybox Kerst. Heb jij al weleens zelf sushi gemaakt?

Aantal: 8x nigiri, 2x maki rollen en 1x uramaki rol

Bereidingstijd: voorbereiding: 60 minuten – sushirijst maken + 30 minuten de verschillende soorten sushi maken.

Ingrediënten:
 • 250 gram sushirijst
 • 350 ml koud water
 • 5 eetlepels rijstazijn
 • 1/2 theelepel zout
 • 3 nori bladen
 • 200 gram gerookte zalm
 • 1/2 avocado
 • Soy topping
 • 1 blikje tonijn in zonnebloemolie
 • 1 eetlepel yoghurt mayonaise
 • 1/2 komkommer
 • Zout
 • Peper
 • Soja saus
Benodigdheden:
 • Pan met deksel
 • Grote ovenschaal
 • Steelpan
 • Rolmatje
 • Vershoudfolie
 • Bord
 • Schaaltje
Bereidingswijze:
Sushirijst:
 1. Maak de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking van de sushirijst: Doe 250 gram sushirijst in 350 gram koud water en breng aan de kook. Laat gedurende 10 minuten onder de deksel doorkoken. Zet het vuur uit en laat de sushirijst gedurende 15 minuten staan met de deksel op de pan. Belangrijk: haal gedurende 15 minuten de deksel niet van de pan.
 2. Verdeel de sushi rijst over een grote ovenschaal en laat volledig afkoelen.
 3. Maak ondertussen de marinade volgens de aanwijzingen op de verpakking. (hierbij heb ik 1/2 theelepel zout toegevoegd ipv 1 theelepel zoals aangegeven) Verwarm de marinade (rijstazijn en zout) en vermeng deze voorzichtig met de rijst wanneer deze afgekoeld is.
Nigiri:
 1. Maak je handen nat en pak wat rijst. Druk het in je handpalm tot een langwerpig rijstblokjes. Herhaal dit totdat je 8 rijstblokjes hebt.
 2. Snijd de gerookte zalm op maat en leg deze op de rijstblokjes.
 3. Leg de nigiri met zalm op een bord.
Maki:
 1. Laat de tonijn uitlekken door het blikje een klein stukje open te maken en de zonnebloemolie eruit te laten lekken. Doe de tonijn in een schaaltje en meng met de mayo yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.
 2. Snijd de komkommer in lange repen.
 3. Leg een nori blad met de ruwe kant naar boven op het rolmatje. Verdeel de gekookte sushi rijst erop en laat zo’n 1 cm aan de bovenkant vrij. Dit wordt de plakrand om de sushirol goed dicht te maken.
 4. Smeer de helft van de tonijnsalade op 2/3 van de sushirijst en leg een reep komkommer in het midden.
 5. Rol de sushi met behulp van het rolmatje strak op. Druk goed aan. Maak het uiteinde van het nori blad nat zodat het blijft plakken.
 6. Herhaal stap 3 t/m 5 totdat je 2 maki sushi rollen hebt.
 7. Leg de maki sushirollen bij de nigiri zalm op het bord.
Uramaki:
 1. Leg een nori blad met de ruwe kant naar boven op het rolmatje. Verdeel de gekookte sushi rijst over het gehele nori blad.
 2. Dek de rijst af met vershoudfolie. Draai het noriblad om zodat de rijst onder ligt op het vershoudfolie en rolmatje.
 3. Verdeel, op de onderste strook van 10 cm noriblad, de gerookte zalm. Leg hierop in plakjes gesneden avocado.
 4. Rol de sushi met behulp van het rolmatje strak op. Let op dat je het vershoudfolie er wel tussen uit haalt. Het vershoudfolie rol je strak op de sushirol heen zodat het de vorm behoud en goed aan elkaar blijft zitten.

Leg de 3 soorten sushi nigiri, maki en uramaki op een bord en dek af met vershoudfolie. Bewaar de sushi in de koelkast. Haal minstens een half uur van te voren uit de koelkast. Schenk voorzichtig de soy topping op de nigiri zalm en serveer met sojasaus en bamboestokjes. Eetsmakelijk!

Vis | zalmpakketjes met citroen

Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Wil je wel vis eten, maar geen sushi maken? Maak dan deze heerlijke zalmpakketjes met citroen! Makkelijk voor op de bbq, maar de zalmpakketjes kunnen ook in de oven.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.