Ja hoor, de oude man met witte baard en zijn pieten zijn sinds zaterdag weer in het land. De kinderen van mijn groep 3 zijn er al druk mee bezig, we kijken het Sinterklaasjournaal en ook de klas heb ik versierd. Ieder jaar komt er een recept voor de Sinterklaastijd online op Kokkerellen met Suus, zoals de arretjescake met kruidnoten en de hartige banketletter met gehakt. Dit jaar heb ik ervoor gekozen om kruidnoten truffels met chocolade te maken. De kruidnoten maal je fijn en meng je met roomkaas. Hier maak je balletjes van die je door gesmolten chocolade haalt. Echt leuk om ook te doen met kinderen, lekker kliederen met chocolade en daarna heerlijk smullen van de kruidnoten truffels.
Recept ‘Kruidnoten truffels met chocolade’
Aantal: 25 kruidnoten truffels
Bereidingstijd: 30 minuten + 60 minuten opstijven in koelkast
Ingrediënten:
- 150 gram kruidnoten
- 100 gram roomkaas
- 200 gram melk chocolade
- 50 gram witte chocolade
Benodigdheden:
- Hakmolentje
- Mengkom
- Weegschaal
- Kleine pan
- Hittebestendig schaaltje
- Bord
- Bakpapier
Bereidingswijze:
- Doe de kruidnoten in het hakmolentje en maal fijn.
- Roer roomkaas en gemalen kruidnoten door elkaar in een mengkom totdat het goed gemengd is.
- Rol balletjes van 10 gram per stuk en leg op een met bakpapier belegd bord.
- Laat de balletjes 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Smelt de melk chocolade au-bain-marie door een kleine pan met een laagje water op het vuur te zetten. Breek de melkchocolade, doe in een hittebestendig schaaltje en zet deze op de pan. Blijf tijdens het smelten goed roeren. Haal het schaaltje van de pan zodra de chocolade is gesmolten.
- Rol de balletjes door de chocolade, haal eruit met een vork en leg deze terug op het bord met bakpapier.
- Zet het bord met de kruidnoten truffels voor minstens 30 minuten in de koelkast totdat de chocolade hard is geworden.
- Smelt au-bain-marie de witte chocolade. Maak een horentje van het bakpapier en vul hiermee de witte chocolade. Knip van de onderkant een puntje af en drizzel de witte chocolade over de kruidnoten truffels. Laat de chocolade in de koelkast 20 minuten uitharden.
- Bewaar de kruidnoten truffels met chocolade in een afgesloten bakje in de koelkast.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Arretjescake met kruidnoten. Normaal gesproken wordt arretjescake gemaakt met biscuit, maar deze heb ik vervangen door kruidnoten.
Met de overgebleven kruidnoten, chocoladeletters en snoepgoed kan je deze ‘Sinterklaas rocky road‘ maken! Pas op, hier blijf je van eten…