Gamba spiezen

Review | Gamba spiezen uit kookboek BBQStreet

Gamba spiezen

Van Kosmos Uitgevers mocht ik het kookboek ‘All year long’ van BBQStreet ontvangen. Waarschijnlijk ken je het bbq programma wel op 24Kitchen. Een tv programma wat ik graag kijk om inspiratie op te doen voor lekkere bbq recepten. In het kookboek wordt eerst aandacht besteed aan verschillende soorten bbq’s en bbq tools en staan er bladzijden vol met bbq sauzen, rubs, vuurkruiden, boters, marinades, olies en sprays. De recepten lopen uiteen van borrel en burgers tot vis, vlees, vega, sides en zelfs desserts. Ik koos ervoor om de gamba spiezen uit het kookboek te maken.

Voor het recept bestelde ik black tiger garnalen die al gepeld en ontdarmd waren. Natuurlijk gaf ik een eigen twist aan het recept. Zo gebruikte ik niet de gehele chilipeper, verruilde ik koriander voor peterselie en gebruikte ik de rasp en sap van een limoen. Het is een super lekker recept voor gamba spiezen van de bbq, één die we zeker vaker gaan maken. In het kookboek heb ik plakkertjes gedaan bij recepten die ik ook graag een keer wil maken. Dit kookboek van BBQStreet is een aanrader voor liefhebbers van bbq-en!

Recept ‘Gamba spiezen’

Aantal: 4 spiezen

Bereidingstijd: 15 minuten + 2 uur marineren

Ingrediënten:
 • 12 gepelde en ontdarmde black tiger garnalen
 • 3 eetlepels zonnebloemolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 sjalot
 • Sap en rasp van 1 limoen
 • 1/2 rode chilipeper (meer als je van pittig houdt)
 • 2 takjes peterselie
 • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
 • Zout
 • Peper
Benodigdheden:
 • Bbq
 • Schaal
 • Knoflookpers
 • Houten spiezen
 • Glas of bak met water
Bereidingswijze:
 1. Leg de houten spiezen in het water.
 2. Maak de marinade door de knoflook te persen, en de sjalot, rode peper en peterselie fijn te snijden. Meng deze ingrediënten met de zonnebloemolie, sap en rasp van de limoen en de gerookte paprikapoeder. Breng op smaak met peper en zout.
 3. Leg de gamba’s in de marinade en zorg ervoor dat alles bedekt is. Zet voor minstens 2 uur in de koelkast. Roer tussendoor een aantal keren door.
 4. Steek de bbq aan tot 200 graden voor direct grillen.
 5. Haal de gamba’s uit de koelkast en rijg er 3 aan elke houten spies.
 6. Gril de gamba spiezen 2-3 minuten per kant op de bbq.
Risotto met garnalen en citroen
Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Een risotto gemaakt met garnalen, doperwten en citroen. Juist door de citroen wordt de risotto lekker fris!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.