#hotspot Spanje Wijnstreek Rioja

#hotspot | Spanje – wijnstreek Rioja

Een bijzondere editie van #hotspot op Kokkerellen met Suus. Namelijk een blog vol met leuke tips over de wijnstreek Rioja in Noord-Spanje. Afgelopen mei zijn we hier op vakantie geweest en wat hebben we genoten! Het mooie landschap, overal wijnranken, van bodegas naar bodegas en natuurlijk wijn proeven. Leuk om meer te leren over wijn, van proces tot kleur en smaak van de wijn. Op internet heb ik weinig informatie kunnen vinden over de wijnstreek Rioja in Spanje, dus hopelijk maak ik je enthousiast om ook eens naar deze prachtige streek te gaan!

#hotspot Spanje Wijnstreek Rioja
Overnachtingsplek

Wij hadden een appartement gehuurd in het dorpje El Rasillo de Cameros. Gelegen in de bergen, op zo’n 45 minuten rijden van de wijnhoofdstad Logroño. Het was een fijn appartement, maar heel eerlijk, verder heb je er niet veel te zoeken… Er is geen leuk restaurantje in de buurt en het nodigde ook niet uit om elke avond in het donker over onverlichte smalle bergweggetjes te rijden. Mijn tip is om een overnachtingsplek te zoeken in de wijnstreek Rioja, bijvoorbeeld in Logroño, Haro of Laguardia.

#hotspot Spanje Wijnstreek Rioja
(La) Rioja & Ruta del vino

Handig om te weten is dat La Rioja de provincie is en de wijnstreek Rioja (dus zonder La) wordt genoemd. De wijnstreek is onder te verdelen in 3 gebieden die langs de Ebro rivier liggen: Rioja Alavesa in het noorden, Rioja Alta in het noordwesten en Rioja Baja in het oosten. De wijnstreek Rioja gaat over de provinciegrenzen van La Rioja heen.

Als je door Rioja heen rijdt, zie je regelmatig bordjes met daarop ‘Ruta del vino’. Op internet las ik hierover weinig informatie, dus we hebben onze eigen ruta del vino gemaakt door wijntours te volgen en verschillende bodegas te bezoeken.

#hotspot Spanje Wijnstreek Rioja
Wijntours

In totaal hebben wij 4 wijntours gevolgd. Bij 2, ook in Nederland, bekende grote wijnhuizen van Faustino en Campo Viejo. In de plaats Laguardia volgden we een wijntour in de ondergrondse grotten bij het kleine familiebedrijf Carlos San Pedro Pérez de Viñaspre. Ook hebben wij een moderne manier van wijn maken gezien bij Bodegas Baigorri. Elke tour eindigde met het proeven van wijn en de mogelijkheid tot het kopen van flessen wijn. Wij hebben de mazzel gehad dat 3 van de 4 wijntours privé waren, aangezien er niet meer mensen waren.

De leukste wijntour vonden wij bij Campo Viejo. Er werd ruim de tijd genomen, konden zelfs meer zien dan oorspronkelijk in de wijntour en mochten maar liefst 6 wijnen proeven! Ook zit er bij dit wijnhuis een terras buiten, iets wat je maar weinig ziet. Later in onze vakantie zijn we nog terug gegaan om te genieten op het terras.

#hotspot Spanje Wijnstreek Rioja

Wijnhuizen / bodegas

Naast de eerder genoemde wijnhuizen, waar we de wijntours hebben gevolgd, zijn we naar nog meer bodegas geweest. Muga (familiebedrijf met traditioneel gemaakte rioja’s), Ramón Bilbao (bijna 100 jaar oud wijnhuis, traditionele manier gemaakte wijnen met een moderne twist), Marqués de Riscal (bijzondere architectuur en vele prijzen gewonnen), Marqués de Murrieta (oudste familie wijnhuis), Ostatu (familiebedrijf met een combinatie van traditie en moderne technieken). Bij de wijnhuizen kan je wijntjes proeven (maak je eigen proeverij door verschillende wijntjes te bestellen) en natuurlijk ook flessen wijn kopen. Een leuke plek om een wijntje te proeven is bij Javier San Pedro Ortega, tegenover het architectonisch bijzondere gebouw van Ysios.

#hotspot Spanje Wijnstreek Rioja

Overige tips

De plaatsen Haro, Laguardia, Elciego en San Vicente de la Sonsierra zijn leuk om te bezoeken. In de avond zou ik Logroño aanraden en dan met name de straat Calle del Laurel. Hier zitten namelijk tientallen barretjes en restaurants die pinchos serveren. Dit zijn kleine hapjes, meestal op een sneetje brood. Het lijkt op tapas en is erg lekker!

Zie voor meer foto’s en filmpjes van onze vakantie in de wijnstreek Rioja in Spanje het hoogtepunt op instagram.

#hotspot Fuerteventura Corralejo TantaLuna
Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Bij restaurant TantaLuna in Corralejo op Fuerteventura is er een goede sfeer, vriendelijke bediening en heerlijk smaakvolle gerechten.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.