Zelf tomatensaus maken

Review | Zelf tomatensaus maken uit kookboek Het kleine boek voor sauzen

Zelf tomatensaus maken

Van uitgeverij Good Cook mocht ik ‘Het kleine boek voor sauzen’ van Thomas Feller ontvangen. Een kookboek om zelf warme, koude, hartige en zoete sauzen te maken. Vol met basiskennis, duidelijke uitleg over handige technieken en basisrecepten. In het eerste hoofdstuk staat een uitleg over soorten emulsies, de smaken, basisingrediënten, bouillons en fonds en overige basisrecepten. Daarna komt het hoofdstuk met de recepten van de sauzen, zoals jus, pepersaus, bearnaisesaus, botersauzen, pastasauzen, teriyakisaus, mayonaise en karamelsaus. In het laatste hoofdstuk wordt stil gestaan bij keukengerei, sauzen dresseren en handige technieken. Uit het kookboek heb ik het recept gekozen om zelf tomatensaus te maken.

Bij elk recept staat allerlei informatie, zoals wat voor saus het is, hoe lang je het kan bewaren, varianten en tips. Bij het recept van tomatensaus wordt verwezen naar de handige techniek tomaten ontvellen. Daar ben ik natuurlijk als eerste mee begonnen. Daarna heb ik de tomatensaus gemaakt volgens recept. De gekookte tomatensaus heb ik verder gepureerd en door een zeef geschonken voor een nog gladder resultaat. Ik ben heel enthousiast over dit kookboek, want ik hou namelijk van het zelf maken van basisrecepten. Je hebt geen pakjes en zakjes nodig om lekkere recepten te maken, vaak is zelfgemaakt nog lekkerder! Het kookboek ‘Het kleine boek voor sauzen’ is een fantastisch naslagwerk om sauzen te maken. Absoluut een aanrader! Welke saus maak jij graag zelf?

Recept ‘Zelf tomatensaus maken’:

Aantal: 750 ml tomatensaus

Bereidingstijd: 15 minuten + 50 minuten koken

Ingrediënten:
 • 2 kg rijpe tomaten, zoals romatomaten en/of trostomaten
 • 3 knoflooktenen
 • Olijfolie
 • Zout
 • Peper
 • 2 theelepels witte basterdsuiker
Benodigdheden:
 • Pan met gekookt water en schaal met koud water (voor techniek ontvellen)
 • Pan
 • Staafmixer
 • Zeef (+ pan / schaal)
Bereidingswijze:
 1. Allereerst de techniek tomaten ontvellen: Maak aan de onderkant in het vel van de tomaat een kruis vormige inkeping. Dompel de tomaten 1 minuut onder in een pan met kokend water. Dompel daarna onder in de schaal met koud water. Het vel van de tomaten kan je nu gemakkelijk los trekken.
 2. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de kroontjes en snijd in blokjes.
 3. Pel de knoflook en snijd fijn. Fruit de knoflook aan in de pan met een scheutje olijfolie.
 4. Voeg de tomaten toe en doe de deksel op de pan. Laat 25 minuten koken en roer af en toe door. Haal de deksel van de pan en laat zo’n 25 minuten inkoken.
 5. Haal de pan van het vuur, voeg wat zout en peper toe en pureer met de staafmixer. Voor een nog gladder resultaat schenk je de tomatensaus door een zeef boven een andere pan of schaal. Om de zure smaak van de tomaten af te zwakken, breng je de tomatensaus op smaak met wat suiker.
Zelf barbecuesaus maken
Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Basisrecept om zelf barbecuesaus te maken. Heel makkelijk om te doen en in slechts 10 minuten heb je een smaakvolle saus voor bij de bbq.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.