Paella met mosselen en chorizo

Review | Paella met mosselen en chorizo uit kookboek La Paella

Paella met mosselen en chorizo

Van Veltman Uitgevers heb ik het kookboek La Paella van Louise Pickford mogen ontvangen. Een kookboek vol met heerlijke paella recepten en andere Spaanse recepten met rijst en pasta. Er wordt in het boek eerst gestart met de meest essentiële basis ingrediënten in de Spaanse voorraadkast, zoals saffraan, rijst en olijfolie. Ook staan de basisrecepten van alioli en verschillende bouillons in het kookboek. Daarna volgen hoofdstukken met paella’s, rijst- en pastagerechten en soepen. Het kookboek La Paella eindigt met gefrituurde gerechten en nagerechten. Natuurlijk heb ik ook een recept uit La Paella gemaakt, namelijk een paella met mosselen en chorizo.

Het oorspronkelijke recept is de zeevruchten paella met chorizo heb ik wel ietwat naar eigen hand gezet. Zo kon ik geen vongole (venusschelpen) vinden in zowel de supermarkt als bij de visboer. Daarom heb ik ervoor gekozen om meer mosselen toe te voegen. Ook heb ik de speklappen weggelaten uit het recept. Al met al is het een heerlijke paella met mosselen en chorizo geworden. Het deed mij zelfs terugdenken een vakantie op Fuerteventura waar we ook regelmatig paella hebben gegeten. Ik had nog nooit zelf een paella gemaakt en mede door dit leuke kookboek met diverse tips is het gelukt om deze paella met mosselen en chorizo te maken. Het kookboek La Paella is echt een aanrader voor iedereen die een lekkere paella of ander Spaans gerecht op tafel wil zetten!

Recept ‘Paella met mosselen en chorizo’

Aantal: 4 personen

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten:
 • 1/4 theelepel (0,05 gram) saffraan
 • 1 kg gram mosselen
 • 900 ml kippenbouillon
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 200 gram chorizo
 • 200 gram gamba’s of garnalen
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 rijpe tomaten
 • 350 gram paella rijst
 • Zout
 • Peper
Benodigdheden:
 • Paella pan
 • Pan
 • Maatbeker
 • Knoflookpers
 • Schaaltjes
 • Aluminiumfolie
Bereidingswijze:
 1. Rooster de saffraandraadjes kort in een droge paella pan. Schenk de kippenbouillon in een maatbeker (voeg eventueel water toe tot 900 ml) en roer de geroosterde saffraan erdoor.
 2. Maak de mosselen schoon, gooi de mosselen die na een tik niet dichtgaan weg. Kook de mosselen in de pan met een scheut water in 3-4 minuten gaar. Gooi de mosselen die gesloten blijven alsnog weg. Giet de mosselen af en zet opzij.
 3. Snijd de chorizo in plakjes, verwarm de olie in de paella pan en bak de plakjes chorizo goudbruin. Haal de gebakken chorizo uit de pan en zet ze in een schaaltje even aan de kant.
 4. Bak ook de gamba’s of garnalen aan beiden zijden in de overgebleven olie en schep ze uit de pan.
 5. Knijp de knoflook uit met de knoflookpers en bak zachtjes in de paella pan. Snijd ondertussen de tomaten fijn en stoof in 5 minuten op middelhoog vuur met de knoflook tot een saus.
 6. Doe de chorizo terug in de paella pan, giet de kippenbouillon erbij en breng aan de kook.
 7. Roer de paella rijst erdoor, voeg wat peper en zout toe en laat 15 minuten sudderen.
 8. Zoek ondertussen de mosselen uit. Het mosselvlees wat uit de schelp is gevallen zet je apart in een schaaltje. Bewaar een aantal mosselen zodat je deze later rechtop kunt zetten in de paella rijst. Van de andere mosselen haal je het mosselvlees ook uit de schelpen.
 9. Roer het mosselvlees na 15 minuten door de rijst en laat het verder sudderen op laag vuur totdat de rijst al dente is.
 10. Draai het vuur uit. Leg de gamba’s of garnalen op de rijst en steek de mosselen erin. Dek de pan af met aluminiumfolie en laat de paella met mosselen en chorizo 10 minuten staan voordat je het serveert.
Gegratineerde mosselen
Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Deze gegratineerde mosselen doen mij denken aan de vakantie in Zuid-Italië. Waarbij nonna een heerlijke lunch met oa deze gegratineerde mosselen serveerde.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.