Gegratineerde mosselen

Gegratineerde mosselen

Gegratineerde mosselen

Terug naar zomer 2018… rondreis door het zuiden van Italië. In de plaats Tarente overnachtte we een aantal nachten in een appartement van een familie. Op zondag kwamen alle familieleden bij elkaar voor een lunch bij het zwembad. Ook wij werden uitgenodigd en de oma (nonna) van de familie had allerlei lekkere gerechten gemaakt. Waaronder gegratineerde mosselen. Nou was mijn herinnering door een zanderige mossel niet heel erg goed. Toch geprobeerd en ik vond het echt mega lekker! Aan Kaaskraam vroeg ik om een stuk Old Friends kaas en kreeg daarbij van De Wijnkelder een Riesling opgestuurd. Perfect bij de gegratineerde mosselen!

Aantal: 1 kg mosselen = +/- 60-80 mosselen

Bereidingstijd: 30 minuten + 10 minuten oventijd

Ingrediënten:
Benodigdheden:
 • Vergiet
 • Oven
 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Pan
 • Hakmolentje
Bereidingswijze:
 1. Doe alle mosselen in een vergiet en spoel de mosselen onder koud water goed af.
 2. Controleer of er kapotte mosselen of open mosselen tussen zitten. Tik met de open mosselen een paar keer op het aanrecht. Gaan de mosselen dicht, dan zijn ze goed. Blijven de mosselen open staan, dan gooi je deze net als de kapotte mosselen weg.
 3. Kook de mosselen in de witte wijn met de deksel op de pan in zo’n 5 minuten gaar. Laat de mosselen daarna even wat afkoelen.
 4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de boterhammen even in de oven om te roosteren.
 5. Doe de verse salie, tijm, knoflook, Old Friends kaas, olijfolie en wat peper in het hakmolentje. Breek de boterhammen erboven en doe erbij. Draai in korte tijd tot een fijn broodkruim. Breng op smaak met nog wat zout en peper.
 6. Beleg de bakplaat met bakpapier en breek de schelpen van de mosselen van elkaar. De schelp waarin de mossel nog zit leg je op het bakpapier. Herhaal dit totdat alle mosselen in een schelp op de bakplaat liggen.
 7. Verdeel voorzichtig wat broodkruim over de mosselen. Wanneer alle mosselen zijn bedekt, doe je de bakplaat voor zo’n 10 minuten in de oven.
 8. Serveer de gegratineerde mosselen met een lekker glas droge witte wijn.
Soep | uiensoep met Gruyère kaas

Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Kaas kan je heerlijk gratineren, zoals bij een aardappel gratin. Of kies voor deze lekkere uiensoep, waarbij je het stokbrood gratineert met gruyère kaas.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.