
Samenwerking | De tournedos met rode wijnsaus is het derde recept van de serie recepten voor Irish Beef met Iers gras gevoerd rundvlees.
Tournedos is het middelste gedeelte van de ossenhaas en wordt ook wel de biefstuk van de haas en tenderloin genoemd. Het is het meest malse vlees van de rund, heeft een fijne structuur en vrijwel geen bindweefsel. Tournedos is mager onbewerkt rundvlees en past in een gezond voedingspatroon. Wist je al dat rundvlees een bron is van de vitamines B1, B2, B6 en B12 en de mineralen ijzer en zink? Daarnaast bevat het vlees van grasgevoerde runderen 30% minder (verzadigd) vet en meer vitamines en mineralen dan vlees van graan (bijgevoerde) runderen. Tournedos is een bijzonder stukje vlees, perfect voor een feestelijk etentje. Zeker als je de tournedos serveert met rode wijnsaus en bijvoorbeeld bospeen en aardappelpuree.
Recept ‘Tournedos met rode wijnsaus’
Aantal: 2 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten:
- 2x 200 gram tournedos
- 30 gram ongezouten roomboter
- 1 scheut olijfolie
- Zout
- Peper
- Rode wijnsaus
Benodigdheden:
- Koekenpan
- Aluminiumfolie
- Kerntemperatuurmeter
Bereidingswijze:

- 1. Haal de tournedos 30 minuten van te voren uit de koelkast en de verpakking voordat je het vlees gaat bakken.
- 2. Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur. Wanneer de pan warm is voeg je de roomboter en olijfolie toe.
- 3. Bestrooi de tournedos aan beide kanten met zout en peper.

- 4. Leg de tournedos in de koekenpan en bak 2 minuten per kant bruin.
- 5. Om het vlees gelijkmatig verder te laten garen, heb ik de techniek arroseren gebruikt. Hierbij bedruip je het vlees tijdens het bakken met het braadvocht.
- 6. Schep met een lepel de roomboter 2 minuten per kant over de tournedos.
- 7. Controleer de kerntemperatuur met een kerntemperatuurmeter. Voor medium gebakken mag de tournedos met 49 graden uit de pan worden gehaald. Het gaart nog 3 graden na.
- 8. Leg de gebakken tournedos op een bord en dek af met aluminiumfolie.
- 9. Na een aantal minuten leg je de tournedos op een bord en serveer je het met de rode wijnsaus.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Rode wijnsaus is lekker bij rood vlees, zoals biefstuk, entrecote, tournedos of wild vlees. Vaak wordt de saus geserveerd met de feestdagen.