Voor een recept, dat later deze week online komt op Kokkerellen met Suus, heb ik zelf een rode wijnsaus gemaakt. De naam zelf zegt het al: een saus gemaakt met rode wijn. Ook voeg je er vleesfond, ui, knoflook, tijm en laurier aan toe. Na het inkoken en zeven van de saus, ga je het binden met koude roomboter. Hoe je er daarna voor zorgt dat de saus niet meer ga schriften leg ik uit bij de bereidingswijze. Rode wijnsaus is lekker bij rood vlees, zoals biefstuk, entrecote, tournedos of wild vlees. Vaak wordt deze saus geserveerd met de feestdagen. Heb jij wel eens rode wijnsaus gemaakt?
Recept ‘Zelf rode wijnsaus maken’
Aantal: voor 2 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten:
- 1 kleine rode ui of sjalot
- 1 knoflookteen
- 5 takjes tijm
- 1 laurierblad
- 250 ml rode wijn
- 190 ml vleesfond
- 60 gram ongezouten roomboter (koud, direct uit de koelkast)
- Peper
Benodigdheden:
- 2 kleine pannen
- Zeef
- Garde
Bereidingswijze:
- Snijd de ui en knoflook zeer fijn. Fruit aan in een kleine pan met 10 gram roomboter.
- Voeg de tijm, laurier, rode wijn en vleesfond. Breng het geheel aan de kook en laat het in 15 minuten op middelhoog vuur tot de helft inkoken.
- Pak de zeef en de andere kleine pan. Giet de ingekookte saus door de zeef in de andere pan.
- Breng de rode wijn saus wederom naar het kookpunt en haal dan de pan van het vuur.
- Snijd 50 gram roomboter in kleine blokjes. Klop met een garde één voor één de kleine blokjes roomboter erdoorheen zodat de rode wijnsaus lichtjes gaat binden.
- Breng eventueel op smaak met peper.
Hoe zorg je ervoor dat de rode wijnsaus niet gaat schiften?
Rode wijnsaus gaat schiften (het scheiden van de boter en de rest van de saus) als het opnieuw wordt opgewarmd nadat het is gebonden met koude roomboter. Zorg er dus voor dat je de saus niet meer opnieuw verwarmd. Maar houdt de saus warm op de au bain marie manier of op een vlamverdeler op laag vuur. Je kunt natuurlijk ook de rode wijnsaus binden kort voordat je het op gaat dienen.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Een echte kerst klassieker bij het kerstdiner zijn stoofpeertjes! Maar ook lekker in de herfst en/of winter. Ik maakte deze stoofpeertjes in rode wijn met sterrenanijs en kaneel.