
Met zulke koude winterse dagen heb ik extra veel zin in warme comfortfood gerechten. Witlof met ham en kaas uit de oven is zo’n heerlijk gerecht. Ik maakte een aardappelpuree met mosterd en daarop legde ik witlof gewikkeld in ham en kaas. Het gerecht staat in slechts 20 minuten in de oven. Je kunt het zelfs als mealprep een dag van te voren maken, afdekken en in de koelkast bewaren. Wat zijn voor jou lekkere warme comfortfood gerechten?
Aantal: 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten oventijd
Ingrediënten:
- 4 stronken witlof
- 400 gram aardappels
- 4 grote plakken ham
- 4 plakken Best Friends kaas (kies voor een jonge of belegen kaas)
- 75 ml melk
- 1 eetlepel mosterd
- 100 gram paneermeel
- Zout
Benodigdheden:
- Oven met rooster
- Ovenschaal
- 2 pannen
- Aardappelstamper
- Vergiet
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 210 graden en doe het rooster in het midden van de oven.
- Zet 2 pannen met water op hoog vuur. Doe in 1 pan een snufje zout.
- Snijd ondertussen de aardappels in kleine stukje en doe ze in de pan met het zout.
- In de andere pan kook je de witlofstronken kort. 3 tot 5 minuten is voldoende. Giet het water af en laat de witlof uitlekken in een vergiet.
- Giet de aardappels af als ze gaar zijn en doe ze terug in de pan. Doe er de melk en mosterd bij. Stamp met de aardappelstamper tot een aardappelpuree. Breng eventueel nog op smaak met wat zout. Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal. Strooi 1/3 deel van het paneermeel erover.
- Snijd het kontje van de witlofstronk en snijd in de lengte door de helft.
- De plakken ham en kaas snijd je doormidden en deze wikkel je om de gehalveerde witlofstronken heen. Leg de witlof met ham en kaas naast elkaar op de aardappelpuree. Strooi daarna de rest van het paneermeel erover.
- Zet de ovenschaal in het midden van de oven voor zo’n 30 minuten.
- De witlof met ham en kaas is goed als de kaas wat is gesmolten en er een krokant goudbruin laagje op zit.

Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Deze spruitjes quiche met blauwe kaas is heerlijk als avondeten. In de quiche zitten ook spekjes, ui en kastanjechampignons.