Spruitjes vond ik als kind echt niet lekker, ik denk voor veel van jullie herkenbaar. Totdat ik de spruitjes ging eten met spekjes, ui en champignons. Dat is ook de basis voor deze spruitjes quiche met blauwe kaas. De afgelopen tijd heb ik deze quiche al 3 keer gemaakt, zo lekker! De blauwe kaas brokkel je als laatste over de quiche met spruitjes, zodat de kaas over de quiche heen smelt. De spruitjes van Van Eigen Bodem zaten in de foodybox Kerst van Kroon op het werk. De blauwe kaas (Blue Stilton) heb ik gekregen van Kaaskraam. Spruitjes en blauwe kaas, een heerlijke combinatie!
Bereidingstijd: 30 minuten + 35-45 minuten oventijd
Aantal: 4 personen
Ingrediënten:
- 500 gram spruitjes
- 200 gram spekjes
- 1 witte ui
- 250 gram kastanjechampignons
- 7 plakjes hartige taartdeeg
- 3 eetlepels paneermeel
- 100 gram blauwe kaas
- 4 eieren
- 100 ml melk
- 50 gram geraspte kaas
- Peper
- Olijfolie
Benodigdheden:
- Oven
- Spring- of quichevorm
- Bakpapier
- Kwastje
- Pan
- Koekenpan
- Maatbeker
Bereidingswijze:
- Zet een pan met water op het vuur. Snijd de harde kontjes van de spruitjes, verwijder de buitenste blaadjes en zet een kruisje in de onderkant. Kook de spruitjes in 10 minuten beetgaar.
- Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan. Snijd de witte ui fijn, maak de kastanjechampignons schoon en snijd in plakjes. Voeg de witte ui en kastanjechampignons toe aan de spekjes en bak mee. Roer regelmatig goed door om aanbakken te voorkomen.
- Ontdooi de plakjes hartige taartdeeg en beleg de spring- of quichevorm met bakpapier. Smeer de zijkanten met een kwastje in met een beetje olijfolie.
- Leg een plakje hartige taart deeg in het midden op de bodem van de vorm. Maak aan elke zijde een plakje hartige taartdeeg vast met een beetje water en druk dit goed aan. Snijd het deeg dat over de rand van de springvorm komt eraf.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi met paneermeel.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven zit, hierop komt zo de spruitjes quiche met blauwe kaas.
- Giet de spruitjes af en doe ze bij de spekjes, ui en kastanjechampignons. Breng hoog op smaak met peper, roer goed door en zet het vuur uit.
- Verdeel het spruitjesmengsel in de vorm.
- Doe de melk, eieren en geraspte kaas in de maatbeker en klop de eieren los. Giet dit over de spruitjes in de vorm heen.
- Brokkel de blauwe kaas over de spruitjesquiche.
- Zet de spruitjes quiche met blauwe kaas voor zo’n 35 tot 45 minuten in de oven. Totdat het deeg knapperig is, de eieren gestold en de kaas volledig gesmolten.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Deze quiche met zalm, prei en groene aspergetips is het ideaal voor de lunch, brunch of een borrel. Maar natuurlijk ook heerlijk als avondeten.