Moussaka - Griekse ovenschotel

Moussaka – Griekse ovenschotel

Moussaka - Griekse ovenschotel

Vaak bestelde ik moussaka, als ik ging eten in een Grieks restaurant. Moussaka is een Griekse ovenschotel bestaande uit laagjes aardappel, aubergine, gehaktmengsel en bechamelsaus. Het maken van moussaka is eigenlijk niet heel moeilijk, het zijn vooral veel stappen die je moet doen. Maar het is de tijd absoluut waard, wat een heerlijk smaakvol gerecht!

Aantal: 4 personen

Bereidingstijd: 60 minuten + 40 minuten oventijd

Ingrediënten:
 • 350 gram rundergehakt
 • 1 witte ui
 • 4 knoflooktenen
 • 1 takje verse rozemarijn
 • 6 blaadjes verse salie
 • 2 theelepels gedroogde oregano
 • 3 laurierblaadjes
 • 150 ml rode wijn – cabernet sauvignon
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 2 aubergines
 • 4 aardappels
 • 25 gram ongezouten roomboter
 • 25 gram bloem
 • 375 ml halfvolle melk
 • Nootmuskaat
 • 1 ei
 • Rasp en sap van 1/2 citroen
 • 100 gram feta
 • 50 gram Parmezaanse kaas
 • Olijfolie
 • Zeezout
 • Zout
 • Peper
Benodigdheden:
 • Oven
 • Grote ovenschaal
 • Stoofpan / braadpan
 • 2 pannen
 • Vergiet
 • Keukenpapier
 • Kwastje
 • Grillpan
 • Rasp
 • Garde
Bereidingswijze:
 1. Maak als eerste het gehaktmengsel door het gehakt te rullen in de stoofpan met een scheutje olijfolie. Snijd de ui en knoflooktenen fijn en bak mee. Rits de rozemarijn van de takjes en snijd met de blaadjes salie fijn. Voeg samen met de oregano en 2 laurierblaadjes toe aan het gehakt. Giet de rode wijn en de gepelde tomaten (maak het blik schoon met wat water) erbij. Druk de gepelde tomaten klein en roer alles goed door elkaar. Laat 45 minuten pruttelen en roer regelmatig door.
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een pan met gezouten water op hoog vuur. Schil de aardappels en snijd in plakken van 1 cm breed. Kook 5 minuten en giet af. Doe de aardappels in de ovenschaal, hussel in wat olijfolie, zout en peper en zet in de oven.
 3. Was de aubergines, snijd de bovenkant en het kontje eraf en snijd in de lengte in plakken van 1 cm breed. Bestrooi met grof zeezout en laat in een vergiet uitlekken.
 4. Maak ondertussen de bechamelsaus door de roomboter in een pan te smelten. Roer met een garde de bloem erdoor tot een roux en laat een aantal minuten garen. Voeg de melk in delen toe en roer goed door. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Voeg het laurierblaadje toe en laat zo’n 20 minuten op laag vuur rustig pruttelen. Roer regelmatig door. De pan met bechamelsaus haal je daarna van het vuur. Haal het laurierblaadje uit de bechamelsaus. Klop het ei los inclusief de citroensap en citroenrasp. Roer het rustig door de bechamelsaus heen.
 5. Spoel de plakken aubergine af onder de kraan en dep droog met keukenpapier. Zet de grillpan op middelhoog vuur en laat warm worden. Smeer de plakken aubergine met een kwastje in met olijfolie. Grill de aubergine goudbruin.
Opbouw van de moussaka:
 1. Haal de ovenschaal met de aardappels uit de oven. Je gaat nu de lagen opbouwen van de moussaka. Verdeel de helft van het gehaktmengsel (laurierblaadjes eruit) over de plakjes aardappels. Kruimel de helft van de feta erover en leg de helft van de plakken aubergines naast elkaar erop. Herhaal dit nogmaals met het gehaktmengsel, de feta en aubergines.
 2. Giet de bechamelsaus over de bovenste laag aubergines. Verdeel de Parmezaanse kaas over de bechamelsaus. Strooi er nog wat peper over en zet de moussaka voor 40 minuten in de oven tot er een goudbruin korstje op zit. Haal de moussaka uit de oven en laat minstens 30 minuten afkoelen voordat je het aansnijdt.
Choriatiki; Griekse boeren salade
Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Een heerlijke salade voor bij de Moussaka: Griekse boeren salade: choriatiki. Een simpele salade, maar wel heel smaakvol. Lekker als bijgerecht of als salade op warme dagen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.