Zelf pizzadeeg maken - basisrecept

Zelf pizzadeeg maken – basisrecept

Zelf pizzadeeg maken - basisrecept

Vorig jaar zomer heb ik een pizzasteen gekregen. Het is zo leuk om op de bbq of in de oven een eigen pizza te maken! De pizzasteen zorgt voor een betere warmtegeleiding van onderaf waardoor de pizzabodem lekker knapperig wordt. Maar voordat je een pizza gaat bakken, moet je natuurlijk wel een deeg hebben. Het is heel gemakkelijk om zelf pizzadeeg te maken. Ongeveer 10 minuten de ingrediënten goed door elkaar kneden tot een soepel deeg. Na 2 uur rijzen kan je zelf heerlijke pizza’s bakken. Maak jij ook wel eens zelf je eigen pizzadeeg?

Aantal: voor 2 pizza’s

Bereidingstijd: 25 minuten + 2 uur rijzen

Ingrediënten:
  • 250 gram bloem type 00
  • 2 zakjes droge gist, 14 gram
  • 150 ml lauwwarm water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • Snufje zout
Benodigdheden:
  • Mengkom
  • Maatbeker
  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Semolina (griesmeel)
  • Schaal met warm water.
Bereidingswijze:
  1. Los het gist en suiker op in lauwwarm water in de maatbeker. Laat zo’n 5 minuten staan.
  2. Meng in de mengkom de bloem en zout met elkaar.
  3. Doe er het water met daarin het opgeloste gist en suiker bij en kneed goed door elkaar. Voeg nu ook de extra vierge olijfolie toe.
  4. Kneed 10 minuten lang tot een soepel deeg. Vaak doe ik dit op het aanrechtblad, makkelijker dan in de mengkom.
  5. Vorm van het deeg een bal en leg deze terug in de mengkom. Laat even 10 minuten rusten.
  6. Halveer het pizzadeeg en maak bolletjes van ongeveer 250 gram.
  7. Een belangrijke stap, zodat het deeg goed kan rijzen, is het opbollen. Neem het deeg in je hand en vouw het deeg naar onderen. Draai zo de bol in het rond totdat het deeg onder spanning staat.
  8. Beleg de bakplaat met bakpapier en bestrooi met een klein beetje semolina. Leg op de bakplaat het opgebolde pizzadeeg.
  9. Zet de bakplaat in de oven, maar zet de oven niet aan! Door een schaal met warm water in de oven te zetten, zorg je voor een ideale warme ruimte voor het rijzen van het deeg.
  10. Na 2 uur kan je het pizzadeeg gebruiken om er pizza’s van te bakken.
Basic | flatbread van yoghurt

Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Flatbread (platbrood) is ongerezen brood gemaakt van zelfrijzend bakmeel en yoghurt. Deze breng je op smaak met kruiden en knoflook.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.