
Baba ganoush stond al een langere tijd op mijn lijstje van recepten die ik graag wil maken. Het is een dip van aubergine met knoflook en tahin uit het Midden-Oosten. Een keuken die voor mij nog niet echt bekend is. Ik roosterde de aubergine met knoflook op de bbq voor een extra rokerige smaak. Het vruchtvlees van de aubergine wordt zo smeuïg dat je er een heerlijke dip van kunt maken. Serveer de baba ganoush met zelfgemaakt flatbread of pitabroodjes.
Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten op de bbq
Ingrediënten:
- 2 aubergine
- 2 knoflooktenen
- 1,5 eetlepel tahin
- Sap van een halve citroen
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 3 takjes verse platte peterselie
- Zout
- Peper
- Olijfolie
Benodigdheden:
- Bbq met een indirect gedeelte
- Hakmolentje
Bereidingswijze:
- Steek de bbq aan tot 200 graden en zorg voor een indirect gedeelte.
- Was de aubergine en halveer in de lengte. Snijd nu voorzichtig kruislings in zonder de schil in te snijden.
- Pak de knoflooktenen en snijd in dunne plakjes. De plakjes knoflook stop je op de plekken waar je de aubergine hebt ingesneden.
- Smeer de aubergine in met olijfolie en leg op het indirecte gedeelte van de barbecue.
- Haal de aubergine na 30 minuten van de bbq en laat afkoelen. Het vruchtvlees van de aubergine moet zacht en smeuïg zijn. Zo niet, laat langer op de bbq liggen.
- Haal het vruchtvlees met een lepel uit de schil en doe in het hakmolentje.
- Pureer met het citroensap, tahin, komijnpoeder, paprikapoeder en peterselie. Breng de baba ganoush op smaak met wat zout en flink wat peper.
- Serveer de baba ganoush in een schaaltje met zelfgemaakt flatbread of pitabroodjes erbij.

Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Voor deze kruidenboter gebruikte ik de Italiaanse kruiden rozemarijn, salie, tijm, oregano en wat knoflook. Lekker bij de bbq en/of op een vers stokbrood!