Avondeten | aardappelgratin met gruyère kaas

Aardappelgratin met gruyère kaas

Avondeten | aardappelgratin met gruyère kaas

De winter vraagt om comfortfood toch!? In ieder geval een goed excuus om lekkere comfortfood gerechten te maken! Van Kaaskraam kreeg ik een stuk gruyère kaas. Gruyère is een Zwitserse harde kaas en ideaal voor kaasfondue of over de uiensoep. Aangezien het een goede smeltkaas is, maakte ik er een aardappelgratin met gruyère kaas mee. Ik heb de kaassaus gemaakt met een basis van bechemelsaus met daarin spekjes, sjalotten en tijm. Met wat groenten erbij heb je een heerlijke avondmaaltijd!

Aantal: 4-6 personen

Bereidingstijd: 30 minuten en 30 minuten oventijd

Ingrediënten:
Benodigdheden:
  • Oven
  • Ovenschaal
  • Pan
  • Vergiet
  • Steelpan
  • Garde
  • Koekenpan
  • Mandoline of kaasschaaf
Bereidingswijze:
  1. Schaaf dunne plakjes van de aardappels met een mandoline of kaasschaaf.
  2. Zet een pan met water op het vuur en kook de aardappelplakjes in 3 tot 5 minuten bijna gaar. Giet de aardappelplakjes af in een vergiet en laat afkoelen.
  3. Maak de bechemelsaus: Smelt de boter in de steelpan op laag vuur. Pak een garde en roer de bloem hier in 1 keer door totdat alle bloem is opgenomen. Nu laat je de roux garen. Zorg ervoor dat je regelmatig roert. De roux is na een aantal minuten klaar. Voeg nu ongeveer 100 ml melk toe bij de roux. Roer met de garde goed door. Voeg telkens nieuwe melk toe wanneer de melk volledig is opgenomen.
  4. Haal de pan van het vuur en roer 100 gram van de gruyère kaas erdoor totdat het een kaassaus is.
  5. Bak in een koekenpan de spekjes. Snijd de sjalotten fijn en rits de tijm van de takjes. Bak mee met de spekjes.
  6. Roer de gebakken spekjes, sjalotten en tijm door de kaassaus en breng op smaak met peper.
  7. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  8. Pak een ovenschaal en smeer een flinke schep kaassaus over de bodem. Leg er dakpansgewijs de aardappelplakjes op. Dek af met een laag kaassaus. Herhaal totdat alle aardappelplakjes en kaassaus op zijn. Probeer te eindigen met een laag kaassaus.
  9. Strooi de laatste 50 gram gruyère kaas over de aardappelgratin.
  10. Zet de aardappelgratin met gruyère kaas voor 30 minuten in de oven. Is de bovenkant van de aardappelgratin dan nog niet bruin gebakken? Zet de oven een paar minuten op de grillstand.
Soep | uiensoep met Gruyère kaas

Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Met gruyère kaas kan je ook plakjes stokbroodjes gratineren. Heerlijk is deze uiensoep met gruyère kaas!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.