
Panzanella is een Italiaanse broodsalade waarvan wordt gezegd dat het een typisch Toscaans gerecht is. Het wordt vooral in de warme zomermaanden gegeten, ideaal met deze tropische temperaturen in Nederland! Het is van oorsprong een ‘armeluiskeuken’ gerecht waarin oud brood en tomaten wordt verwerkt. Er bestaan allerlei variaties van dit gerecht. Hier mijn recept van de panzanella zoals ik het lekker vind.
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten:
- 4 sneetjes (volkoren) brood
- 600 gram mix van verschillende tomaten
- 1/2 rode ui
- 1 eetlepel kappertjes
- handje vol basilicumblaadjes
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel witte wijn azijn
- Parmezaanse kaas
- Peper en zout naar smaak
Benodigdheden:
- Oven
- Schaal
Bereidingswijze:
- Rooster het brood 10 minuten in de oven op 200 graden.
- Was de tomaten en snijd in stukken.
- Maak de uien schoon en snijd in halve ringen.
- Doe de tomaten, ui, kappertjes, basilicum, extra vierge olijfolie en witte wijn azijn in de schaal.
- Meng de salade goed door elkaar en breng op smaak met wat zout en peper.
- Haal het geroosterde brood uit de oven en scheur in stukken.
- Meng het brood door de salade net voordat je het gaat eten. Zo blijft het brood nog wat knapperig.
- Schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over.

Kokkerellen met Suus – inspiratie:
In de zomermaanden ben ik gek op salades! Jij ook? Klik hier voor het recept van een pastasalade met gerookte ham, buffelmozzarella en honing-mosterd dressing. Tip: gebruik altijd mozzarella die gemaakt is van buffelmelk, het is echt veel lekkerder van smaak!