Salade | Panzanella (Italiaanse broodsalade)

Panzanella is een Italiaanse broodsalade waarvan wordt gezegd dat het een typisch Toscaans gerecht is. Het wordt vooral in de warme zomermaanden gegeten, ideaal met deze tropische temperaturen in Nederland! 😉

Het is van oorsprong een ‘armeluiskeuken’ gerecht waarin oud brood en tomaten worden verwerkt. Er bestaan allerlei variaties van dit gerecht. Hier mijn recept van de panzanella zoals ik het lekker vind.

 

Aantal personen: 2

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

  • 4 sneetjes (volkoren) brood
  • 600 gram mix van verschillende tomaten
  • 1/2 rode ui
  • 1 eetlepel kappertjes
  • handje vol basilicumblaadjes
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijn azijn
  • Parmezaanse kaas
  • Peper en zout naar smaak

Benodigdheden:

  • Oven
  • Schaal

Bereidingswijze:

  1. Rooster het brood 10 minuten in de oven op 200 graden.
  2. Was de tomaten en snijd in stukken.
  3. Snijd ook de ui in halve ringen.
  4. Doe de tomaten, ui, kappertjes, basilicum, extra vierge olijfolie en witte wijn azijn in de schaal.
  5. Mix de salade goed door elkaar en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
  6. Scheur het geroosterde brood en meng het door de salade. Zo blijft het brood nog wat knapperig.
  7. Schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.