Aardappellatkes met gerookte zalm

Review | Aardappellatkes met gerookte zalm uit kookboek ‘Het plezier van écht goed koken’

Aardappellatkes met gerookte zalm

Van uitgeverij Good Cook mocht ik het kookboek ‘Het plezier van écht goed koken’ van Alice Zaslavsky ontvangen. Het handboek voor de enthousiaste thuiskok. Alice is van oorsprong een leerkracht en won het vierde seizoen van Masterchef Australië. Het enthousiasme straalt van Alice af en dat merk je ook in het kookboek. Boordevol met tips, technieken uitgelegd, wat je kunt gebruiken als vervanger of wat je kunt doen als je minder tijd hebt om het recept te maken. Regelmatig heb ik bij het lezen van de recepten gelachen om de manier hoe iets is omschreven, bijvoorbeeld ‘zet de kookwekker op 15 minuten en ga iets doen met je leven’ of ‘dek de tafel en neem een slok water’. Uit het maar liefst 319 pagina’s tellende kookboek koos ik uiteindelijk ervoor om de aardappellatkes te maken en deze te beleggen met onder andere gerookte zalm.

Aardappellatkes!?

Haha ja dat had ik dus ook. Alice noemt het zelfs een fusion latke-rösti. Een rösti bevat traditioneel namelijk niets anders dan aardappel, bij deze latke wordt ook ui toegevoegd voor een iets zoetere smaak. Een latke wordt gemengd met zout, eieren en gebakken in veel olie. Een rösti wordt gebonden door het natuurlijke zetmeel in de aardappel. Deze aardappellatkes is echt een combinatie van beiden. Er wordt ui aan toegevoegd, gebonden met het natuurlijke zetmeel van de aardappel en gebakken in veel olie. Dit laatste heb ik iets proberen te beperken, want er moest wel 160 ml olijfolie worden gebruikt. Met plezier heb ik deze lekkere aardappellatkes gemaakt en belegd met gerookte zalm, crème fraîche en dille. Het kookboek ‘Het plezier van écht goed koken’ raad ik zeker aan, met 70 recepten, vele variaties en tips krijg je echt plezier in het koken!

Recept ‘Aardappellatkes met gerookte zalm’

Aantal: 2 personen

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten:
  • 550 gram aardappels
  • 1 grote witte ui
  • 100 gram gerookte zalm
  • 125 gram crème fraîche
  • 2 theelepels gedroogde dille
  • Olijfolie (5 eetlepels)
  • 1 theelepel zeezout
  • Peper
Benodigdheden:
  • Blokrasp
  • Vergiet
  • Schaal
  • Kleine (antiaanbak) koekenpan
  • Bord
  • Spatel
  • Keukenpapier
Bereidingswijze:
  1. Schil de aardappels en maak de ui schoon.
  2. Rasp de aardappels en ui grof met behulp van de blokrasp.
  3. Zet het vergiet op de schaal en doe hierin alle geraspte aardappels en ui.
  4. Voeg er het zeezout aan toe en knijp het vocht uit de aardappels.
  5. Gooi het opgevangen vocht niet meteen weg, maar schenk dit voorzichtig uit de schaal. Op de bodem van de schaal zal je wit zetmeel zien zitten. Meng dit weer met de geraspte aardappels en ui als een natuurlijk bindmiddel.
  6. Zet de koekenpan op middelhoog vuur en verwarm hierin 2 eetlepels olijfolie.
  7. Doe de helft van het aardappel- en uimengsel in de pan en druk goed aan.
  8. Bak in zo’n 5 minuten de onderkant krokant.
  9. Draai met behulp van een bord en een spatel de aardappellatke om.
  10. Voeg langs de randen 1 eetlepel olijfolie toe en laat weer zo’n 5 minuten bakken.
  11. Haal de gebakken aardappellatke uit de pan en laat uitlekken tussen 2 keukenpapiertjes.
  12. Doe 1 eetlepel olijfolie in de pan en verwarm op middelhoog vuur.
  13. Herhaal stap 7 t/m 11 om nog een tweede aardappellatke te bakken.
  14. Meng ondertussen de crème fraîche met de dille en breng op smaak met zout en peper.
  15. Beleg beiden aardappellatkes met de crème fraîche en gerookte zalm.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Zelf aardappelpuree maken

Het basisrecept om zelf aardappelpuree te maken. Ik voeg altijd nootmuskaat toe en de roomboter maakt de aardappelpuree romig.

Deze aardappelgratin met gruyère kaas is een echt comfortfood gerecht. De kaassaus is een bechemelsaus met spekjes, sjalotten en tijm.

Avondeten | aardappelgratin met gruyère kaas
Broccoli zoete aardappelsoep

De broccoli zoete aardappelsoep is een smaakvolle en verzadigende soep. Review van het kookboek ’50x meer lunchen zonder brood’.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.