Van Kosmos Uitgevers mocht ik het kookboek ’50x meer lunchen zonder brood’ van Voedzaam & Snel ontvangen. Jennifer en Sven volg ik al jaren op Instagram en heb wel eens één van hun gezonde recepten gemaakt. In het kookboek staan recepten van goedgevulde soepen, wraps, salades en omeletten voor een gezonde, voedzame en snelle lunch. Toen ik het kookboek doorbladerde heb ik meerdere plakkertjes geplakt bij recepten als inspiratie voor een heerlijke lunch. Als review van dit kookboek heb ik gekozen voor de broccoli zoete aardappelsoep. In de herfst- en winterperiode ben ik echt gek op soepen. Gemakkelijk te maken, zeer smaakvol, je krijgt een flinke hoeveelheid groente binnen en het verzadigt goed. Daarnaast is soep handig om mee te nemen, makkelijk op te warmen of juist in te vriezen.
De broccoli zoete aardappelsoep was echt heel lekker! We hebben het inmiddels zelfs ook als avondmaaltijd gegeten en een portie staat nog ingevroren in de diepvries. Uiteraard heb ik er wel een kleine twist aan gegeven door knoflook toe te voegen en wat uitgebakken spekjes te bewaren als topping. Daarover gesproken… in de foodybox herfst van Kroon op het werk had ik van Good4u 3 zakjes Salad Topper gekregen. Niet alleen lekker op salade, maar ook als extra crunch op de soep. Leuk om eens de broccoli zoete aardappelsoep uit te proberen, wat mij betreft een blijvertje is voor de soepen in deze herfst en winter!
Recept ‘Broccoli zoete aardappelsoep’
Aantal: 4-6 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten:
- 125 gram gerookte spekreepjes
- 1 ui
- 2 knoflooktenen
- 800 gram broccoli
- 600 gram zoete aardappels
- 1,5 ml water
- 2 bouillonblokjes
- 100 ml kookroom
- Zout
- Peper
Benodigdheden:
- Soeppan
- Dunschiller
- Staafmixer
Bereidingswijze:
- Bak de spekjes uit in de pan. Bewaar 50 gram als garnering voor op de soep.
- Snijd de ui en knoflook fijn en bak in het uitgebakken vet van de spekjes.
- Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Snijd de broccoli in roosjes en schil de stronken.
- Voeg de zoete aardappel, broccoli, water en bouillonblokjes toe aan in de soeppan. Breng de soep aan de kook en laat zo’n 15 minuten zachtjes koken.
- Haal de pan van het vuur, voeg de kookroom toe en pureer met een staafmixer tot een egale soep.
- Serveer de soep met de uitgebakken spekjes, de ‘saladetopper’ en eventueel een scheutje kookroom.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Een heerlijke romige en gebonden kastanjechampignonsoep. Gekruid met rozemarijn en tijm. De kastanjechampignons geven een nog diepere smaak aan de soep.