#hotspot Hawaii Algemene tips

#hotspot | Hawaii – algemene tips

#hotspot Hawaii Algemene tips

Eindelijk staat de blog online met de algemene tips voor het reizen naar Hawaii! Afgelopen zomer heb ik samen met mijn vriend 4 weken rondgereisd over de eilanden Big Island, Maui, Kauai en Oahu. Het was een geweldige reis waar we onwijs veel moois hebben gezien, want Hawaii is echt veel meer dan alleen zon, zee en strand.

Bij de voorbereidingen kon ik niet veel algemene tips in het Nederlands vinden over Hawaii. Mede daardoor ook deze blog, want ik hou ervan om meer te delen over onze reizen en tips te geven. Deze blog gaat over de algemene tips zoals onder andere het reizen naar Hawaii, geld, overnachten en autohuur. Ik wil nog per eiland een blog schrijven vol met tips en foto’s.

Heb je vragen over het reizen naar Hawaii (of Amerika) of mis je nog meer algemene tips? Stuur mij gerust een berichtje, via social media reageer ik wat sneller dan hier via de website.

Algemene tips voor reizen naar Hawaii

Reizen naar Amerika / Hawaii

Boek op tijd je vliegtickets naar Hawaii, zo’n 9 maanden van te voren. Houdt er rekening mee dat vliegtickets naar Amerika duur zijn. Vanuit Nederland vlieg je naar een grote stad aan de westkust, zoals Los Angeles of Seattle. Vanaf het vaste land van Amerika vlieg je door naar de hoofdstad Honolulu. Op de terugweg hebben wij zo’n 11 uur overstaptijd aangehouden, zodat we een aantal uurtjes konden slapen in een hotel dichtbij de luchthaven. Uitgerust en opgefrist vervolgden we onze reis naar Nederland en hadden we ook niet veel last van een jetlag. Het tijdsverschil tussen Nederland en Hawaii is 12 uur, op Hawaii is het 12 uur vroeger dan in Nederland. Vergeet trouwens niet om voor je reis een ESTA aan te vragen, dit is een digitale reistoestemming die bij goedkeurig 2 jaar geldig is voor reizen naar Amerika.

Tussen de eilanden kan je vliegen met Hawaiian Airlines, een prima vliegmaatschappij. Je kan 1 ticket voor al je vluchten tussen de eilanden boeken. De vliegvelden zijn niet heel groot, maar zorg er wel voor dat je op tijd bent op de luchthaven. Je kunt gemakkelijk je zitplaats in het vliegtuig aanpassen in de app en alvast inchecken. Eenmaal op het vliegveld print je je boardingpass en bagage label uit. Wij moesten $25 dollar per koffer betalen, dit zat niet inbegrepen bij de vliegtickets. Onze langste vlucht was 37 minuten tussen de eilanden Oahu en Big Island. Tijdens de vlucht krijg je een klein bakje met wat water of vruchtensap. Let op dat je geen fruit, groente, zaden of planten meeneemt naar een ander eiland, dit is namelijk verboden. Als je weer terug vliegt naar het vaste land van Amerika moet je je bagage zelfs door een speciale scanner halen, ze zijn er echt streng op.

Hawaii en de Hawaiiaanse taal

Hawaii is een staat van Amerika en de eilandengroep ligt in het Polynesische deel van de Noordelijke Stille Oceaan. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong waarvan er veel klein en onbewoond zijn. De belangrijkste en bewoonde eilanden zijn Oahu, Big Island, Maui, Kauai, Molokai en Lanai.

De gesproken taal bestaat uit 12 letters en woorden hebben vaak meerdere betekenissen. Daarnaast is de uitspraak belangrijk, want de intonatie verandert de betekenis van een woord. We hebben een local gesproken en deze man heeft ons meer uitgelegd over de taal. Hawaii betekent: ha – ‘breath of life’, wai – ‘fresh water’ en i – ’the Creator’. Het woord ‘aloha’ wordt vaak gebruikt als groet, maar betekent nog veel meer. Het is een levenshouding wat ook vriendelijkheid en liefde uitstraalt. Aloha kan niet in 1 woord in andere talen worden vertaald, juist ook vanwege de diepere betekenis.

Geld / betaalmiddel in Amerika

Amerika is duur en Hawaii is al helemaal duur. Op het moment dat wij naar Hawaii gingen, was er een voor ons ongunstige wisselkoers. Daarnaast is Hawaii duurder, omdat alles moet worden geïmporteerd behalve vers fruit. In Amerika betaal je veelal met een creditcard. Zo kan je je overnachtingsplekken en auto alleen met een creditcard reserveren. Het is heel normaal om ook boodschappen en uiteten in een restaurant te betalen met een creditcard. Wij vinden het fijn om voor de wat kleinere bedragen contant geld te hebben, dollars zijn gemakkelijk te pinnen bij een geldautomaat. Het is echt niet nodig om in Nederland al euro’s om te wisselen voor dollars. Tip: schaf in een supermarkt een membership kaart aan. Zo krijg je korting op bepaalde producten. Voor de inhoud van de winkelwagen op de foto moesten wij $178 betalen, hier hadden wij al een korting van $40 over gekregen. Met de wisselkoers tijdens onze reis was het omgerekend €178, bizar!

Overnachten op Hawaii

Boek van te voren je overnachtingen op Hawaii en begin daar ook echt op tijd mee. Overnachtingen op Hawaii zijn super duur, zeker als je een appartement met eigen badkamer en keuken wilt. Gemiddeld betaal je zo’n $200 per nacht, de goedkopere plekken zijn snel weg. Op het moment dat wij overnachtingen op Kauai wilden reserveren, was er al weinig beschikbaar. Het loont de moeite om op meerdere boeking sites overnachtingsplekken te zoeken. Wij hebben zowel resorts als bij/van particulieren geboekt, beide hebben zo z’n charmes. De resorts zijn netjes aangelegd en worden goed onderhouden, vaak voorzien van een zwembad. Als je boekt bij/van particulieren dan kom je op bijzondere plekken zoals midden in het regenwoud terecht en kan je leuke contacten met de eigenaren hebben.

Autohuur op Hawaii

Op Hawaii kan je eigenlijk niet zonder een auto, zeker niet als je wilt rondreizen en meer wilt zien dan alleen het centrum van een stad of het strand. In Honolulu is het openbaar vervoer en taxi’s wel goed geregeld. Ook voor autohuur geldt dat je het beste op tijd kunt reserveren. De eigenaar van de creditcard is de hoofdboeker. Het ligt aan het verhuurbedrijf of je extra moet betalen voor een tweede bestuurder. Tijdens onze rondreizen in Amerika boeken we altijd een SUV auto, maar voor op Hawaii is dit niet nodig. Een middenklasse auto is meer dan voldoende. Alleen voor de Mauna Kea op Big Island heb je een 4×4 nodig als je vanaf het bezoekerscentrum naar de top van de vulkaan wilt gaan. Een leuke auto om te huren op Hawaii is een jeep, deze zie je veel rondrijden. Wij hebben onze laatste huurauto op het eiland Oahu geannuleerd en daarvoor in de plaats een jeep gehuurd. Een super gave ervaring! Handig trouwens dat je de huurauto bij de luchthaven aan de andere kant van het eiland kunt inleveren, wel aangeven bij het reserveren. Hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn. Maak altijd foto’s van de auto en beschadigingen voordat je wegrijdt bij het autoverhuurbedrijf.

Keuzes in wat te zien en te doen op Hawaii

Naast dat je kiest voor een aantal eilanden waar je naar toe gaat en hierin een bepaalde volgorde aanhoudt, is het verstandig om te kiezen wat je per eiland wilt zien. Er is echt een verschil tussen de oost- en westkust. De oostkust is vaak natter en de westkust is vaak droger. Zo sta je in het tropisch regenwoud met prachtige watervallen en muggen, dan op een vulkaan en vervolgens in een woestijn of op een strand. Wil je de nationale parken zien of juist de mooiste stranden per eiland? Welke wandelroutes wil je echt gedaan hebben? Wil je met een helikopter vliegen en over welk eiland wil je dat doen? Waar wil je snorkelen, duiken en/of op een boot varen? In de komende blogs over Hawaii zal ik je meer vertellen over onze keuzes en daar foto’s bij plaatsen. Een helikoptervlucht, boottocht of park is wel handig om van te voren al te reserveren, omdat deze snel volgeboekt zitten en je een beperkte tijd per eiland verblijft.

Snorkelen op Hawaii

De onderwaterwereld op Hawaii is echt prachtig. Zoveel soorten vissen met de prachtigste kleuren en natuurlijk zeeschildpadden! Ga echt het water in, het is meer dan de moeite waard. Aangezien ik geen held ben onder water, heb ik in Nederland 2 avonden een snorkelcursus gedaan. Ook heb ik een snorkelmasker gekocht wat het gehele gezicht bedekt en waarmee ik normaal kon ademhalen onder water. Zo kon en durfde ik toch het water in. Het is ook handig om een UV-shirt aan te schaffen, je verbrandt in het water namelijk zeer snel. Daarnaast kunnen flippers en/of waterschoenen prettig zijn. Bij boottochten waar er mogelijkheid is voor snorkelen, zijn er vaak snorkelsets en flippers te leen. Als je op Big Island wilt snorkelen met manta rays, is het verstandig om dit van te voren te reserveren.

2 Comments

    1. Bedankt Ilona! Ja Hawaii is echt duur. Als je er vroeg bij bent en niet heel kritisch qua overnachtingsplekken kan het wel goedkoper.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.