
Jjjaaa ik doe deze maand eindelijk weer mee met #swiepswoepswap georganiseerd door Mandy and more! Helaas wel voor de laatste keer, logisch met zo’n organisatie! Bedankt Mandy voor de leukste foodblogswap met de geweldige naam #swiepswoepswap en alle bijbehorende combinaties… Deze keer mocht ik een recept maken van Roos van Happily after food. Een leuke foodblog naam met een woordspeling en herkenbaar, want ja eten maakt gelukkig en kan ik ook echt van genieten! Vooral de Italiaanse gerechten.
De website van Roos staat vol met lekkere gerechten, maar 1 sprong mij toch echt in het oog: ‘Melanzane alla parmigiana‘. Vrij vertaald betekent dat aubergine met Parmezaanse kaas, een van oorsprong Siciliaans (en dus Italiaans) recept. Het stond al langere tijd op m’n to cook lijstje, dus ik moest dit recept wel maken. Natuurlijk met een eigen twist, zoals balsamico azijn in de tomatensaus en een krokante laag van broodkruim. Zo onwijs smaakvol, echt een aanrader om eens te maken!
Recept ‘Melanzane alla parmigiana’
Aantal: 2 personen
Bereidingstijd: 45 minuten + 20 minuten oventijd
Ingrediënten:
- 2 aubergines
- Zout
- 2 witte uien
- 4 tenen knoflook
- 2 blikken gepelde tomaten
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 15 gram basilicum
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 200 ml water
- 60 gram Parmezaanse kaas
- 1 buffelmozzarella van 125 gram
- Peper
- Olijfolie
- Ciabatta
Broodkruim:
- 40 gram gebakken ciabatta
- 1 knoflookteen
- 1 eetlepel olijfolie
- 20 gram Parmezaanse kaas
- 1 theelepels gedroogde tijm
Benodigdheden:
- Oven
- Rooster
- Ovenschaal
- Vergiet
- Hapjespan
- Grillpan
- Hakmolentje
Bereidingswijze:
- Maak de aubergines schoon en snijd in de lengte in dunne plakken.
- Bestrooi rijkelijk met zout en zet rechtop in een vergiet.
- Snijd de uien en knoflooktenen fijn en fruit aan in wat olijfolie in een hapjespan.
- Voeg de gepelde tomaten toe en maak wat kleiner met een pollepel of spatel.
- Doe de basilicum (blaadjes wat kleiner gescheurd), balsamicoazijn, tijm en water erbij en roer goed door.
- Breng de tomatensaus op smaak met wat peper. Laat zo’n 20 minuten rustig pruttelen.
- Verwarm de oven voor op 210 graden en bak alvast de ciabatta.
- Spoel de aubergines schoon en dep droog met wat keukenpapier.
- Zet de grillpan op middelhoog vuur en laat de pan goed heet worden.
- Bak in de grillpan alle plakken aubergine aan beide zijden en leg op een bord.
- Proef of de tomatensaus goed op smaak is, voeg eventueel een klein beetje zout en wat peper toe. Let op de Parmezaanse kaas is ook zout.
- Rasp de Parmezaanse kaas en verdeel de buffelmozzarella door 3.
- Doe de tomatensaus in de ovenschaal totdat de bodem is bedekt.
- Leg op de tomatensaus een laag van plakken aubergine, 20 gram Parmezaanse kaas en 1/3 deel van de buffelmozzarella. Herhaal deze stap nog 2 keer.
- Maak het broodkruim door de ciabatta in stukjes te schuren en smaken met de knoflookteen, olijfolie en Parmezaanse kaas met elkaar te mengen in het hakmolentje.
- Strooi de broodkruim over de melanzane alla parmigiana.
- Zet de ovenschaal voor zo’n 20 minuten in de oven. Eventueel de laatste 5 minuten onder de grill voor een extra krokante laag.

Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Een vorige #swiepswoepswap:
Een risotto met tomaten en burrata. De tomaatjes deed ik met balsamicoazijn, zout en peper in de oven. Met barbera wijn een heerlijk gerecht!