Witte asperge ragout met beenham

Witte asperge ragout met beenham

Witte asperge ragout met beenham

Het witte goud van de lente zijn de witte asperges, echt een seizoensgroenten. Tot vorig jaar lustte ik geen witte asperges… Toen kreeg ik een box met witte asperges en maakte ik onder andere een lekkere gebonden witte aspergesoep. Ook dit jaar kreeg ik van Kroon op het werk een box met witte asperges van het Nederlands Asperge Centrum. Daarnaast kreeg ik ook een lekkere Pinot Grigio wijn van Barefoot en de plantaardige boter van Flora Plant. Met deze ingrediënten maakte ik een smaakvolle witte asperge ragout met beenham.

Aantal: 8 gevulde pasteitjes

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten:
  • 750 gram asperges
  • 1,2 liter water
  • 2 bouillonblokjes
  • 100 gram roomboter
  • 120 gram tarwebloem
  • 1 witte ui
  • 4 knoflooktenen
  • 300 gram gekookte beenhamreepjes
  • 200 ml witte wijn
  • 20 gram bladselderij of peterselie
  • Peper
  • Zout
Benodigdheden:
  • 2 pannen
  • Dunschiller
  • Spatel
  • Zeef
  • Maatbeker
Bereidingswijze:
  1. Snijd 2 centimeter van de onderkanten van de asperges en schil ze rondom 2 keer. Bewaar de onderkanten van de asperges en de schillen voor later in dit recept. De geschilde asperges snijd je in stukjes van 1 centimeter groot en doe je in een pan. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan, giet het water erbij en kook in zo’n 5 minuten gaar. Haal de stukjes asperge uit de pan en leg apart.
  2. Doe nu de onderkanten en de schillen in de bouillon en laat zo’n 30 minuten koken op middelhoog vuur. Zet een zeef op een maatbeker en giet zo’n 800 ml asperge bouillon af.
  3. Smelt in de andere pan de roomboter. Snijd de witte ui en knoflook fijn en fruit aan in de roomboter. Voeg de bloem toe en roer goed door. Gaar de bloem een aantal minuten en roer regelmatig door.
  4. Giet de witte wijn in 2 delen bij de roux en roer goed door. Voeg nu de asperge bouillon in delen toe en blijf elke keer goed doorroeren.
  5. Snijd de beenham en de bladselderij fijn en roer samen met de stukjes asperge door de witte asperge ragout. Eventueel kan je de bovenkanten van de asperges bewaren en later gebruiken voor bovenop de ragout. Breng op smaak met peper en mogelijk wat zout.
  6. Serveer de witte asperge ragout met beenham in bladerdeeg pasteitjes.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Gebonden witte aspergesoep - Kokkerellen met Suus
Gebonden witte aspergesoep

Het voorjaar is de tijd van het witte goud: de witte asperges. Daar kan je natuurlijk lekkere gebonden witte aspergesoep mee maken!

Witte asperges op klassieke wijze
Witte asperges op klassieke wijze

Het voorjaar is de tijd van de witte asperges. Hierbij stap voor stap het recept van witte asperges op klassieke wijze met ei, beenham, saus en peterselie.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.