
Deze tulband cake met rum rozijnen is heerlijk bij de koffie of thee, maar je kunt het ook als nagerecht met een bolletje ijs serveren. Ik bak niet vaak cakes / taarten, omdat ik helaas niet zo’n goede oven heb. Deze tulband cake vond ik niet heel moeilijk om te maken. Het belangrijkste is dat je de vorm goed invet met boter en daaroverheen wat bloem strooit. Zo komt de tulband cake makkelijk los uit de vorm.
In de tulband cake met rum rozijnen heb ik 3 producten uit de foodyboxen van Kroon op het werk verwerkt: vanille glazuur van Simply Create, rum van Ron Abuelo en rode bessen van Berrybrothers. Bij elkaar een heerlijke combinatie! De rum heb ik gebruikt om de rozijnen in te wellen. De vanille glazuur en rode bessen als garnering van de tulband cake. Bak jij binnenkort ook deze tulband cake met rum rozijnen?
Aantal: 10 – 12 personen
Bereidingstijd: 40 minuten + 60 minuten oventijd
Ingrediënten:
- 150 gram rozijnen
- 50 ml rum
- 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 200 gram suiker
- 3 theelepels vanille extract
- 4 eieren op kamertemperatuur
- 200 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- Snufje zout
- Roomboter om de springvorm in te vetten
- 4 eetlepels bloem
Benodigdheden:
- Tulband vorm, 20 cm / 1,5 liter inhoud
- Kwastje
- Handmixer
- Oven
- Schaaltje
- Mengkom
- Zeef
- Spatel
- Keukenpapier
- (saté) prikker
Bereidingswijze:
- Doe de rozijnen minimaal een paar uur van te voren in een schaaltje en schenk de rum erbij. Zo hebben de rozijnen genoeg tijd om te wellen.
- Smeer de tulband vorm met een kwastje goed in met roomboter. Bestrooi de vorm met bloem. Zo zorg je ervoor dat de tulband cake na het bakken makkelijk los komt uit de vorm.
- Verwarm de (hetelucht) oven voor op 160 graden.
- Mix de roomboter, suiker, zout en vanille extract in een mengkom met een handmixer door elkaar en romig.
- Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix deze telkens goed er doorheen.
- Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom en roer met een spatel door het beslag.
- Dep de rozijnen droog met keukenpapier en meng met wat bloem. Hiermee zorg je ervoor dat de rozijnen niet naar beneden zakken tijdens het bakken. Spatel ook de rozijnen door het beslag.
- Schep het beslag in de tulband vorm en zet voor 60 minuten in de oven. Doe de oven tijdens het bakken niet open, hierdoor kan de cake inzakken.
- Prik met een (saté)prikker in de tulband cake met rum rozijnen. Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake klaar. Haal de cake uit de oven en laat 5 minuten staan. Haal de tulband cake dan uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
- Verwarm het glazuur zoals aangegeven op de verpakking. Versier de tulband cake met glazuur en de rode bessen.

Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Een heerlijke frisse kwarktaart met sinaasappel, speculaas en Licor 43! Super lekker in de herfst en winter als traktatie bij de koffie of thee!