Salade nicoise

Salade niçoise met tonijn en ansjovis

Salade nicoise

Gisteren ben ik, na een vakantie van 5 weken, weer begonnen op mijn werk. Deze week is de voorbereidingsweek voordat de kinderen volgende week weer komen. Opruimen, schoonmaken, planning maken, alles klaar zetten, vergaderen, enz. Weer terug in het ritme en eerlijk gezegd vind ik dat wel weer fijn. Qua avondeten betekent dat een weekplanning maken met gezonde en voedzame gerechten. En dat is deze salade niçoise zeker! Er bestaan allerlei varianten van deze Franse salade. Ik maakte de salade niçoise met onder andere krieltjes, sperziebonen, tonijn en ansjovis. Het is een lekkere salade niçoise geworden die de komende weken vast en zeker vaker op het menu zal staan.

Aantal: 2 personen

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten:
  • 200 gram kleine voorgekookte krieltjes
  • 200 gram sperziebonen
  • 250 gram cherrytomaten
  • 2 eieren
  • 10 zwarte olijven
  • 1 lente-ui
  • 100 gram eikenblad slamelange
  • 1 blikje tonijn in olijfolie
  • 100 gram verse ansjovis
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 1/2 eetlepel grove mosterd
  • 2 eetlepels witte wijn azijn
  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie
Benodigdheden:
  • Wok / koekenpan
  • Pan
  • Steelpan
  • Saladeschaal
  • Schaaltje
  • Garde
Bereidingswijze:
  1. Bak de krieltjes met een flinke scheut olijfolie in een wok of koekenpan.
  2. Zet een pan met water op hoog vuur. Haal de uiteinden van de sperziebonen en doe in het water. Kook in 10 minuten gaar en giet de sperziebonen daarna af.
  3. Zet een steelpan met water op het vuur en breng aan de kook. Wanneer het water kookt, doe je de eieren erbij. Kook zo’n 6 minuten en laat de eieren dan schrikken in koud water.
  4. Maak de dressing door de mayonaise, mosterd, extra vierge olijfolie en witte wijn azijn met een garde goed door elkaar te mengen. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Doe de sla in een saladeschaal met de krieltjes en sperziebonen daar bovenop. Verdeel de dressing over de sla, krieltjes en sperziebonen.
  6. Snijd de cherrytomaten door de helft en de lente-ui in ringetjes. Pel de eieren en snijd in kwarten. Verdeel ook deze ingrediënten, samen met de zwarte olijven, over de salade.
  7. Giet de olijfolie uit het blikje met tonijn. Haal met een vork de tonijn in stukken uit het blikje en verdeel met de ansjovis over de salade niçoise.
Choriatiki; Griekse boeren salade

Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Van een salade uit Frankrijk naar een salade uit Griekenland… Een heerlijke zomerse Griekse boeren salade: choriatiki. Een simpele salade, maar wel heel smaakvol. Lekker als bijgerecht of als salade op warme dagen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.