Kwarktaart met sinaasappel speculaas en Licor 43

Kwarktaart met sinaasappel, speculaas en Licor 43

Zoete hapjes | kwarktaart met sinaasappel speculaas en Licor43

Bij het plannen van recepten voor december op Kokkerellen met Suus, moest ik denken aan de combinatie sinaasappel en speculaas. Het idee van een kwarktaart had ik al snel bedacht. Maar pas tijdens het maken van de kwarktaart kwam de Licor 43 erbij. En dat bleek er fantastisch bij te passen! Maak ook deze heerlijke frisse kwarktaart met sinaasappel, speculaas en Licor 43!

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 20 minuten + minimaal 6 uur opstijven in de koelkast

Ingrediënten:
Voor de bodem:
  • 200 gram speculaasjes
  • 60 gram ongezouten roomboter
Voor de vulling:
  • 1 kilo magere kwark
  • 200 ml sinaasappelsap van perssinaasappels
  • 8 gelatineblaadjes
  • Rasp van 2 perssinaasappels
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 50 ml Licor 43
Voor de gelatinelaag:
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 2 gelatineblaadjes
Benodigdheden:
  • Springvorm 18 cm
  • Bakpapier
  • Hakmolentje
  • Mengkom
  • Rasp
  • Citruspers
  • 2 steelpannetjes
  • Schaaltje
  • Zeef
Bereidingswijze:
Bodem:
  1. Bekleed de springvorm met bakpapier.
  2. Smelt de roomboter in een steelpan en maal ondertussen de speculaas fijn in een hakmolentje. Doe de speculaaskruimels bij de roomboter als deze is gesmolten en roer goed door.
  3. Verdeel de speculaas met roomboter over de bodem van de springvorm. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel en zet in de koelkast.
Vulling:
  1. Week de gelatineblaadjes voor de vulling in een schaaltje met koud water.
  2. Doe de kwark in de mengkom en meng de witte basterdsuiker erdoor.
  3. Roer in 2 delen de Licor 43 door de kwark.
  4. Was de perssinaasappels goed met lauwwarm water en rasp de schil. Doe de rasp bij de kwark.
  5. Pak de perssinaasappels en pers deze met de citruspers uit totdat je 200 ml sinaasappelsap hebt. Verwarm deze zachtjes in een steelpan, zorg ervoor dat het niet kookt. Zet het vuur uit.
  6. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer door de verwarmde sinaasappelsap totdat de gelatine volledig is opgenomen.
  7. Wanneer het sinaasappelsap en gelatine mengsel iets is afgekoeld, blijf tussendoor wel roeren, kan je het in delen bij de kwark gieten. Roer telkens goed door!
  8. Doe de kwark in de springvorm bovenop de speculaasbodem en zet voor minimaal 4 uur in de koelkast.
Gelatinelaag:
  1. Maak na 4 uur de gelatinelaag door 2 blaadjes gelatine in koud water te leggen.
  2. Pers de perssinaasappels voor 150 ml sinaasappelsap.
  3. Giet deze door een zeef in een steelpan en verwarm op laag vuur. Zet het vuur uit en roer de gelatine erdoor totdat het goed is opgenomen. Laat iets afkoelen, maar roer telkens goed door.
  4. Pak een eetlepel en de kwarktaart uit de koelkast. Giet telkens een eetlepel sinaasappelsap met gelatine voorzichtig op de kwarktaart.
  5. Zet de kwarktaart met sinaasappel, speculaas en Licor 43 voor minimaal 2 uur terug in de koelkast.
  6. Als garnering heb ik een plakje sinaasappel ingesneden en neergelegd op de gelatinelaag van de kwarktaart.
Zoete hapjes | appelflappen met Licor 43 rozijnen
Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Recept voor appelflappen met Licor 43 rozijnen, heerlijk voor oud & nieuw of als tussendoortje. De rozijnen in deze appelflappen laat je weken in Licor 43.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.