Salade | parelgort met blauwschimmelkaas en peer

Parelgort salade met blauwaderkaas en peer

In de zomer van 2018 maakten we een rondreis door het zuiden van Italië. Op een zondag zaten we op het terrasje van ons appartement en de eigenaren kwamen vragen of we met ze wilden lunchen. Natuurlijk, hier hoefden wij niet lang over na te denken. Hoe vaak krijg je de kans om met lokale bewoners te lunchen? De oma van de familie, ook wel nonna genoemd, had heel veel lekkers gemaakt. Waaronder een salade met granen, peer en blauwaderkaas. Het inspireerde mij tot deze salade met parelgort, gegrilde peer en blauwaderkaas van Kaaskraam, ook wel ‘Het Blauwe Tientje‘ genoemd. Deze salade bracht ons terug naar die bijzondere zondagmiddag in Italië…

Aantal personen: 2

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten:
  • 100 gram parelgort
  • 150 gram blauwaderkaas
  • 2 handjes rucola
  • 1 conference peer
  • Sap van een halve citroen
  • Peper
  • Olijfolie
Benodigdheden:
  • Pan
  • Grillpan
  • Kwastje
  • Zeef
  • Schaal
  • 2 schaaltjes
Bereidingswijze:
  1. Doe de parelgort met een halve liter water in een pan. Kook de parelgort ongeveer 25 minuten op laag vuur tot het water is opgenomen door de parelgort.
  2. Snijd ondertussen de peer in partjes. Ik verdeelde elke kwart peer door 3, dus in totaal 12 partjes peer. Smeer ze in met een klein beetje olijfolie en grill de partjes aan beiden kanten in de grillpan.
  3. Snijd de blauwaderkaas in kleine blokjes.
  4. Giet de parelgort af in een zeef en spoel met koud water zodat de parelgort afkoelt.
  5. Doe de parelgort in een schaal en breng op smaak met de citroensap en peper.
  6. Meng de parelgort met de rucola, 3/4 van de blauwaderkaas en 8 partjes (halveer deze nogmaals in de breedte) door elkaar.
  7. Verdeel de parelgort salade over de 2 kleinere schaaltjes.
  8. Leg per schaaltje 2 partjes gegrilde peer bovenop de parelgort salade en verdeel de laatste blokjes blauwaderkaas erop.
Veldsla met graskaas en druiven

Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Graskaas is van half mei tot eind juni te verkrijgen. Daar heb ik een heerlijke voorjaarssalade mee gemaakt: veldsla met graskaas en druiven.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.