
Houd jij van asperges? Ongeveer vanaf midden april tot de feestdag Sint Jan op 24 juni is het aspergeseizoen. De ideale tijd om de Nederlandse asperges te proeven. Eerlijk gezegd vind ik asperges niet lekker. De geur, de smaak en structuur vind ik al jaren niet lekker. Pas geleden zag ik in de supermarkt groene aspergetips liggen, dit zijn de topjes van de groene asperge. Deze wilde ik wel uitproberen en er een recept mee bedenken. Dat is deze plaattaart met groene aspergetips en ricotta geworden en het was heerlijk! Ook de groene aspergetips vond ik best lekker.
Aantal: 2 personen
Bereidingstijd: 15 minuten + 30-45 minuten oventijd
Ingrediënten:
- 1 rol vers bladerdeeg
- 250 gram ricotta
- 200 gram gekookte hamreepjes
- 100 gram groene aspergetips
- 1 ei
- Zout
- Peper
- Knoflookpoeder
- Tijm (vers of gedroogd)
Benodigdheden:
- Oven + bakplaat
- Pan
- 2 schaaltjes
- Kwastje
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zet een pan met water op het vuur. Kook de aspergetips kort, 2 tot 3 minuten en giet af. Laat de aspergetips afkoelen.
- Rol het bladerdeeg uit en leg deze op de bakplaat. Er zit al bakpapier onder het bladerdeeg.
- Vouw de randen van het bladerdeeg om en plak vast met wat water.
- Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
- Roer de ricotta in een schaaltje los en breng op smaak met zout, peper, knoflookpoeder en tijm.
- Smeer de ricotta op het bladerdeeg tot aan de rand.
- Verdeel de gekookte ham en de afgekoelde groene aspergetips over de ricotta. En strooi er nog wat peper over.
- Klop het ei los in een schaaltje en bestrijk met een kwastje de randen van het bladerdeeg.
- Plaats nu de bakplaat met de plaattaart in de oven. Bekijk na een half uur of de randen goudbruin zijn en het bladerdeeg luchtig. Bak eventueel de plaattaart met groene aspergetips en ricotta nog wat langer of zet de grill aan om de randen goudbruin te krijgen.

Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Een heerlijke plaattaart met pompoen en geitenkaas, rode ui, seramoham en rucola. De geitenkaas is op smaak gebracht met rozemarijn en honing.