Zoete hapjes | oranje tompoucen

Vroeger zat ik bijna elk jaar voor de televisie om het bezoek van de koninklijke familie aan een stad te zien. Daarbij kon een oranje tompouce niet ontbreken! Met de basic van afgelopen dinsdag, de banketbakkersroom, kan jij nu de oranje tompoucen zelf maken! Helemaal feestelijk met het rood-wit-blauw musketzaad. Wat ga jij doen dit jaar op Koningsdag?

Aantal: 5 tompoucen

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten:

  • 1x recept banketbakkersroom (minstens 4 uur afgekoeld)
  • 5 plakjes bladerdeeg origineel
  • 1 ei
  • 100 gram poedersuiker
  • 2-3 eetlepels water
  • 4 druppels oranje voedingskleurstof
  • Musketzaad rood-wit-blauw

Benodigdheden:

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Vork
  • Kwastje
  • Schaal
  • Spuitzak met mondje

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  2. Ontdooi de plakjes bladerdeeg en snijd door de helft. Verspreid de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  3. Prik met een vork heel veel gaatjes in elk gehalveerd plakje bladerdeeg. Dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet te luchtig gaat worden in de oven.
  4. Klop een ei en smeer het geklopte ei met een kwast op de plakjes bladerdeeg.
  5. Zet de het bladerdeeg ongeveer 10 – 15 minuten in de oven. Controleer tussendoor of het bladerdeeg omhoog komt, prik in dit geval met een mes of vork het kapot zodat het bladerdeeg weer naar beneden zakt.
  6. Maak ondertussen het oranje glazuur. Doe de poedersuiker in een schaal. Druppel heel voorzichtig 4 druppels oranje kleurstof er bovenop. Doe er 1 eetlepel koud water bij en roer rustig door elkaar. Wanneer het niet meer makkelijk is te roeren doe je er nog een eetlepel water bij. Let op, het glazuur moet redelijk dik en smeerbaar zijn. Liever voorzichtig steeds een klein beetje water erbij, dan meer poedersuiker moeten toevoegen. Wanneer je de oranje kleur nog te licht vindt, voeg je voorzichtig een druppel kleurstof toe.
  7. Wanneer het bladerdeeg goudbruin is, kunnen de plakjes uit de oven worden gehaald. Laat afkoelen op een rooster.
  8. Haal de banketbakkersroom uit de koelkast. Roer met een lepel rustig door en vul de spuitzak hiermee. Leg de spuitzak zolang in de koelkast als je het nog niet nodig hebt.
  9. Als het bladerdeeg is afgekoeld, kan je de helft insmeren met het oranje glazuur. Strooi meteen het musketzaad erover. Herhaal deze stap tot de helft van de plakjes bladerdeeg zijn versierd met oranje glazuur en musketzaad.
  10. Spuit op de andere helften de banketbakkersroom. Leg hier de versierde bladerdeeg plakjes bovenop.
  11. Tip: probeer het banketbakkersroom zo koud mogelijk te houden. Eet de tompouce dus lekker meteen op of spuit zo laat mogelijk het banketbakkersroom op het bladerdeeg.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.