Basic | kipragout

Op Kokkerellen met Suus vandaag weer een basic. De eigenlijke basis is een roux, een bindmiddel van bloem en boter. Daarmee kan je dus ragout, maar ook sauzen en gebonden soepen mee maken. Een roux maken is niet moeilijk, maar het is wel handig om te weten wat je precies moet doen. Hieronder de verdere uitleg.
Nadat de roux is gemaakt, maak je met bouillon en onder andere kip een kipragout. Met deze super lekkere kipragout kan je 6 tot 8 pasteitjes vullen.

Aantal personen: 6 – 8

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediƫnten:

  • 50 gram roomboter
  • 60 gram bloem
  • 1 kipfilet
  • 2 rode ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 500 ml water
  • 1 kip bouillonblokje
  • Olijfolie
  • Tijm
  • Peper

Benodigdheden:

  • 2 pannen
  • 1 koekenpan
  • Garde

Bereidingswijze:

Roux:

  1. Smelt de boter in de pan.
  2. Pak een garde en roer de bloem hier in 1 keer door totdat alle bloem is opgenomen.
  3. Nu laat je de roux garen. Zorg ervoor dat je regelmatig roert.
  4. De roux is na een aantal minuten klaar.

Kipragout:

  1. Zet een pan met water op het vuur. Doe de kipfilet en bouillonblokje in het water en laat zo’n 10 minuten rustig koken.
  2. Snijd de ui en knoflook fijn. Fruit deze aan in een koekenpan.
  3. Maak de kastanjechampignons schoon en snijd in plakjes. Laat meebakken met de ui en knoflook.
  4. Haal de kipfilet uit de pan en bewaar de bouillon.
  5. Maak met 2 vorken de kipfilet fijn (pulled chicken).
  6. De kip bak je even mee in de koekenpan.
  7. Breng op smaak met peper en tijm.
  8. Pak de roux en zet op laag vuur. Doe een soeplepel bouillon bij de roux en roer met een spatel goed door. Voeg telkens een soeplepel bouillon toe wanneer de bouillon volledig is opgenomen.
  9. Wanneer de ragout klaar is, voeg je de inhoud van de koekenpan toe.
  10. Proef en breng zo nodig op smaak met nog wat peper en tijm.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.