
Aanstaande zaterdag 17 november is de intocht van Sinterklaas en zijn pieten. Vroeger zat ik altijd met een schaaltje pepernoten voor de tv te kijken om vervolgens de Sint in het dorp te verwelkomen. En eerlijk gezegd zit ik ook dit jaar weer met een schaaltje pepernoten te kijken naar de intocht van Sinterklaas. Om de verhaallijnen te volgen voor in mijn klas. Kom maar op met deze gezellige drukte! En hoe leuk en lekker om dan ook je eigen pepernoten te bakken!?
Aantal: ongeveer 150-200 pepernoten
Bereidingstijd: 45 minuten (waarvan 30 minuten oventijd)
Ingrediënten:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 100 gram koude ongezouten roomboter
- 4 theelepels koek- en speculaaskruiden
- 40 ml melk
- snufje zout
Benodigdheden:
- Oven
- Bakplaten
- Bakpapier
- Mengkom
- Weegschaal
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaten met bakpapier.
- Weeg alle ingrediënten af en meng dit met elkaar. Kneed tot een egale deegbal.
- Draai steeds een beetje deeg tot een balletje van maximaal 1 cm groot.
- Leg de bakplaat vol met pepernoten en druk het voorzichtig een beetje aan.
- Plaats de bakplaat voor een half uur in de oven om de pepernoten te bakken. De pepernoten zijn goed als ze hard en knapperig zijn. Even laten afkoelen en smullen maar!
Tip: bewaar de pepernoten in een goed afsluitbare pot of trommel om ervoor te zorgen dat ze knapperig blijven.

Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Met de overgebleven kruidnoten, chocoladeletters en snoepgoed kan je deze ‘Sinterklaas rocky road‘ maken! Pas op, hier blijf je van eten…