Een garnalen cocktail met cocktailsaus is een klassieker en een veel gemaakt voorgerecht met Kerst. Ik heb deze bekende cocktail een upgrade gegeven. Namelijk een rivierkreeftjes cocktail met cognacsaus. Het is echt een feestelijk voorgerecht voor Kerst en een aanrader om te maken! De cognacsaus maak je gemakkelijk zelf en je hebt een klein beetje snijwerk met de avocado en cherrytomaatjes. Je serveert de rivierkreeftjes cocktail chique in een glas. Succes gegarandeerd met dit lekkere voorgerecht met Kerst!
Recept ‘Rivierkreeftjes cocktail met cognacsaus’
Aantal: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten:
- 200 gram rivierkreeftjes
- 100 gram sla
- 1 avocado
- 4 cherrytomaatjes
- 4 eetlepels yoghurt mayonaise
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 2 eetlepels cognac
- 1 limoen (rasp en sap)
- 10 sprietjes bieslook
- 2 bladerdeeg velletjes
- 1 ei
- Zout
- Peper
Benodigdheden:
- 4 glaasjes
- Schaaltje
- Garde
- Oven
- Bakplaat
- Bakpapier
- Sterren uitstekertjes
- Bakkwast
Bereidingswijze:
- Laat de bladerdeegvelletjes ontdooien en verwarm de oven voor op 210 graden. Steek met de uitstekertjes 4 grote en 4 kleinere sterren uit het bladerdeeg. Besmeer met opgeklopt ei en strooi er wat zout en peper over. Leg de bladerdeeg sterren op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet voor ongeveer 10 minuten in de oven. Zodra de bladerdeeg sterren krokant en bruin zijn haal je het uit de oven en laat je ze afkoelen.
- Haal de rivierkreeftjes uit de koelkast en doe ze in een schaaltje. Breng op smaak met peper en zout.
- Maak de cognacsaus door de yoghurt mayonaise, tomatenketchup, cognac en het sap en rasp van een limoen goed met elkaar te mengen. Breng op smaak met een snufje zout en wat peper.
- Snijd de avocado in blokjes en de cherrytomaten in kwartjes. Vul de glaasjes voor 1/3 deel met sla en leg daar bovenop de avocado en cherrytomaten.
- Verdeel de rivierkreeftjes over de glaasjes en schenk er wat cognacsaus over.
- Snijd de bieslook fijn en garneer hiermee de rivierkreeftjes cocktail met cognacsaus.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Deze blini’s met gerookte zalm en roomkaas zijn heerlijk als klein hapje bij de lunch of brunch, maar ook als borrelhapje.