
Aantal: ongeveer 600 ml banketbakkersroom
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten:
- 500 ml volle melk
- 1 vanillestokje
- 100 gram basterdsuiker of fijne kristalsuiker
- 3 eidooiers
- 50 gram custard
Benodigdheden:
- Steelpan
- Mengkom
- Garde
- Zeef
- Schaal / bord
- Vershoudfolie
Bereidingswijze:
- Schenk de volle melk in de pan, laat een flinke scheut over. Zet de pan op laag vuur.
- Snijd de vanillepeul in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe dit in de pan samen met de halve vanillepeulen.
- Pak de mengkom en splits hierboven de eieren. Je hebt alleen de eidooiers nodig. Gooi het eiwit niet weg. hier kan je nog bijvoorbeeld een omelet van bakken, tiramisu of meringue van maken.
- Doe de suiker bij de eierdooiers en klop goed door met de garde.
- Ook de custard mag in de mengkom samen met de overgebleven scheut melk. Zorg ervoor dat de custard volledig is opgenomen en er een egaal mengsel ontstaat.
- Wanneer de melk tegen de kook aanzit, mag de pan van het vuur.
- Leg de zeef op de schaal en giet 1/3 deel van de melk in de mengkom. Klop meteen goed door, anders kunnen de eidooiers gaan stollen.
- Giet ook de rest van de melk in 2 delen in de mengkom en klop tussendoor met de garde.
- Zet de steelpan terug op laag vuur. Giet het melkmengsel in de pan en blijf steeds roeren met de garde.
- Na ongeveer 5 minuten merk je dat het steviger gaat worden. Blijf heel goed kloppen met de garde. Wanneer het de juiste dikte heeft, zoals vla, mag de pan van het vuur.
- Pak een schaal / bord en giet daarop de banketbakkersroom.
- Dek meteen af met vershoudfolie. Zorg ervoor dat het folie overal op de banketbakkersroom zit. Zo voorkom je een dik vel op de banketbakkersroom.
- Laat eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Het beste is om de banketbakkersroom een aantal uren in de koelkast te koelen.