Hartige hapjes | klassieke flammkuchen

Ben je wel eens in Duitsland geweest? Dan ken je vast wel de flammkuchen. Een aantal jaren geleden heb ik de flammkuchen vers gebakken gegeten op een kerstmarkt.
Flammkuchen is erg lekker als hartig hapje bij de borrel, maar kan ook goed gegeten worden als avondmaaltijd. In de supermarkt is kant en klaar flammkuchendeeg te koop. Alleen ik kon het niet vinden, ben letterlijk naar 5 verschillende supermarkten geweest. Dus ik heb het deeg zelf gemaakt, en het was best makkelijk om te maken!

Aantal personen: 4 (2 flammkuchen)

Bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten (waaronder 1 uur rijzen en 20 minuten oventijd)

Ingrediënten:

Deeg:

  • 300 gram tarwebloem
  • 150 ml lauwwarm water
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • snufje zout

Topping:

  • 200 gram spekjes
  • 125 gram crème fraîche
  • 2 rode uien
  • verse tijm
  • peper

Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Zeef
  • Vershoudfolie
  • Bakpapier
  • Deegroller

Bereidingswijze:

Deeg:

  1. Zeef de bloem boven de mengkom. Voeg daarna de rest van de ingrediënten voor het deeg toe. Zorg ervoor dat de gist en het zout nog niet bij elkaar komen.
  2. Kneed nu 15 minuten lang totdat er een elastisch deeg ontstaat.
  3. Vet de mengkom in met olijfolie, leg het deeg hierin en dek af met vershoudfolie. Laat nu het deeg een uur op een warme plek rijzen.

Flammkuchen:

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  2. Verdeel het deeg in tweeën en rol het met de deegroller uit tot 2 dunne plakken. Leg de plakken deeg op met bakpapier belegde bakplaten.
  3. Bak de spekjes kort aan en snijd de rode ui in dunne halve ringen.
  4. Doe de crème fraîche in een schaaltje en roer de peper en tijm erdoor. Smeer het mengsel uit over het deeg.
  5. Verdeel de spekjes en rode uien erover.
  6. Bak de flammkuchen in 20 minuten knapperig en bruin.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.