Recept | risotto met funghi porcini, prei en spekjes

 

Deze risotto is een ultiem herfstachtig comfort food gerecht. Tot een paar maanden geleden had ik nog nooit risotto gemaakt. En eigenlijk is het helemaal niet moeilijk! In dit gerecht heb ik funghi porcini gebruikt, ook wel gedroogd eekhoorntjesbrood genoemd. Eekhoorntjesbrood is een wilde paddenstoel en wordt onder andere in Italië gevonden. Het heeft een nootachtige milde smaak.

 

Aantal personen: 2

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:

  • 175 gram risotto
  • zakje funghi porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
  • 200 gram fijngesneden prei
  • 150-200 gram paddenstoelen melange
  • 125 gram spekjes
  • 100 ml witte droge wijn
  • 500 ml water
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • 1 blokje bospaddenstoelen bouillon
  • 5 takjes verse tijm
  • 30 gram boter
  • 1 ui
  • 3 knoflook
  • peper

Benodigdheden:

  • Gietijzeren pan / pan met dikke bodem
  • Koekenpan
  • Steelpan
  • Rasp

Bereidingswijze:

  1. Schenk het water in de steelpan, voeg de funghi porcini en bouillonblokje toe en zet op het vuur. Breng de bouillon tot net onder het kookpunt. Let op, het mag niet koken. Dit is de bouillon om de risotto te maken.
  2. Snijd de ui en 1 knoflookteen fijn. Fruit dit aan met de boter in de gietijzeren pan.
  3. Roer de prei erdoor en bak de prei mee tot het geslonken is.
  4. Voeg de risotto toe en bak even kort mee. Schenk de wijn erbij en laat volledig inkoken.
  5. Schep met een soeplepel steeds wat bouillon toe en roer telkens goed door. Wanneer de bouillon volledig is opgenomen voeg je een nieuwe lepel met bouillon toe.
  6. Bak in de koekenpan de spekjes. Snijd de knoflook fijn, rits de tijm van de takjes en maak de paddenstoelen schoon. Snijd grote paddenstoelen nog wat kleiner en bak alles mee met de spekjes.
  7. Haal de funghi porcini uit de bouillon, snijd fijner en bak mee met de spekjes en paddenstoelen.
  8. De risotto is klaar als de buitenkant zacht is en de binnenkant nog een stevige beet heeft. Haal van het vuur.
  9. Roer de spekjes, knoflook, tijm, paddenstoelen en funghi porcini door de risotto.
  10. Rasp de Parmezaanse kaas boven de pan, roer goed door en doe de deksel op de pan. Laat zo’n 10 minuten staan. Breng daarna nog op smaak met peper.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.