Een feestelijk Italiaans voorgerecht voor Kerst: vitello tonnato. Een gemakkelijk recept van fricandeau met tonijnsaus, heerlijk van smaak en in slechts 15 minuten op tafel. Ideaal toch voor Kerst!? Veel kan je zelfs van te voren voorbereiden, waardoor je alleen het gerechtje hoeft op te maken. Het lekkerste is om de fricandeau bij de slager te halen. Geef aan dat je de fricandeau voor vitello tonnato gaat gebruiken, dan wordt het op de juiste dikte gesneden. Maak jij deze Italiaanse klassieker met Kerst!?
Recept ‘Vitello tonnato’
Aantal: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten:
- 300 gram fricandeau (75 gram per persoon)
- 1 blikje tonijn (in olijfolie) – uitlekgewicht ongeveer 100 gram
- 2 eetlepels yoghurt mayonaise
- Sap 1/4 citroen
- Zout
- Peper
- 1/2 rode ui
- 20 gram pijnboompitten
- Potje kapperappeltjes
Benodigdheden:
- Koekenpan
- Hakmolentje
- (ontbijt)borden
- Kleine wegwerp spuitzak of boterhamzakje
Bereidingswijze:
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
- Maak de tonijnsaus door de uitgelekte tonijn uit blik in een hakmolentje te doen. Voeg de yoghurt mayonaise en citroensap toe. Meng tot een gladde saus en breng op smaak met wat zout en peper.
- Snijd de rode ui in dunne halve ringen.
- Verdeel de fricandeau over de borden.
- Doe de tonijnsaus in het wegwerp spuitzakje of boterhamzakje. Knip er een puntje af en spuit mooie lijnen over de fricandeau.
- Verdeel de rode ui, kapperappeltjes en pijnboompitten over de vitello tonnato.
- Strooi er eventueel nog wat peper over.
Tip: wil je al zoveel mogelijk voorbereiden voor de vitello tonnato? Maak van te voren de tonijnsaus en doe deze ook alvast in de spuitzak of in het boterhamzakje. Maak de bovenkant vast met een afsluitklip en knip het puntje er nog niet af. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan, laat afkoelen en bewaar in een afsluitbaar bakje. Snijd de rode ui in halve ringen en bewaar ook in een afsluitbaar bakje. Doe deze voorbereidingen alleen op de dag zelf.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Kerstboom vitello tonnato van geroosterde broodsterren welke je insmeert met vitello tonnato en belegd met gebraden fricandeau en kappertjes.
De rivierkreeftjes cocktail met cognacsaus is echt een feestelijk voorgerecht voor Kerst. De cognacsaus maak je gemakkelijk zelf.
Deze witlofschuitjes met makreel en granaatappel passen bij de lunch of brunch, als borrelhapje of als voorgerecht.