Zelf roomboter maken

Zelf roomboter maken

Zelf roomboter maken

Er stond al heel lang iets op mijn ’to cook’ lijstje, namelijk zelf roomboter maken. Het liefst met verse room, maar ik heb geen koe bij het huis staan. 😉 Op Instagram volg ik Hannah van The Ballerina Farm. Samen met haar man heeft ze een boerderij in Utah in Amerika. Van onder andere de vers gemolken melk maakt zij allerlei producten. Toen ik zag hoe simpel het maken van roomboter is, wilde ik dit ook graag proberen. Hiervoor kocht ik slagroom met 35% vet in de supermarkt. Je laat dit fermenteren en met de mixer maak je hiervan boter. Wist je dat je als bijproduct trouwens ook karnemelk maakt!? Erg leuk om eens te proberen om zelf roomboter te maken!

Recept ‘Zelf roomboter maken’

Aantal: 200 gram

Bereidingstijd: 24 uur fermenteren + 4 uur koelkast + 15 minuten

Ingrediënten:
 • 500 ml slagroom 35% vet
 • 50 ml karnemelk
Benodigdheden:
 • Bakje met deksel
 • Mixer met garde en spatkap
 • Zeefje
 • Schaal met koud water
 • Bakpapier
Bereidingswijze:
 1. Doe de slagroom en de karnemelk bij elkaar in een bakje. Roer door elkaar en doe de deksel erop. Laat dit zo’n 24 uur fermenteren. Hierna zet je het voor 4 uur in de koelkast.
 2. Zet de garde op de mixer. Haal de gefermenteerde slagroom uit de koelkast en giet in de mengkom van de mixer. Zet de spatkap op de mengkom voordat je gaat mixen.
 3. Zet de mixer op een hoge stand aan. Je ziet eerst dat opgeklopte slagroom wordt en vrij snel daarna gaat de boter in stukjes zich scheiden van de karnemelk. Klop nog even door totdat alles goed is gescheiden.
 4. Schenk de karnemelk door een zeefje in een glas.
 5. Haal de stukjes boter uit de garde en het zeefje. Kneed even kort door.
 6. Was de boter schoon in de schaal met koud water.
 7. Breng de ongezouten roomboter in de gewenste vorm en rol in het bakpapier. Laat minstens 2 uur uitharden in de koelkast.
Zelf cottage cheese maken
Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Wist je dat je heel eenvoudig zelf cottage cheese kunt maken? Hiervoor heb je alleen melk en citroensap nodig en zout en peper om het op smaak te brengen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.