Bavette caveman style met chimichurri 1

Bavette caveman style met chimichurri

Bavette caveman style met chimichurri 1

#spon | Met trots deel ik het eerste recept van een serie recepten met Iers gras gevoerd rundvlees: bavette caveman style met chimichurri. Ik ben namelijk een samenwerking aangegaan met Irish Beef. Zoals jullie wel weten maak ik graag vlees klaar op de bbq of in een stoofgerecht. Wel vind ik het hierbij belangrijk om te weten waar het vlees vandaan komt en dat er met passie en liefde met het dier wordt gewerkt. In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven en van generatie op generatie overgedragen.

Bavette caveman style met chimichurri 3
Iers gras gevoerd rundvlees

Het vlees, dat ik bij de serie van recepten gebruik, is Iers gras gevoerd rundvlees. Heerlijk mals vlees van runderen die het grootste gedeelte van het jaar buiten zijn in de Ierse hooglanden en vers gras grazen. De vele beweging en het verse gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering krijgt en daardoor dus een volle intense smaak.

Bij dit recept heb ik gekozen voor bavette (vanwege de vorm ook wel halve maan genoemd), een stuk vlees uit de achterkant van de buik van de koe. De structuur van het vlees is hierdoor harder met een grove en lange draad. Daarom is het belangrijk om na het bereiden tegen de draad in te snijden.

Bavette caveman style met chimichurri 2
Caveman style op de bbq

De bavette heb ik op ‘caveman style’ bereid op de bbq, zoals het al zegt: op de manier van de holbewoners. Bij de caveman style leg je het vlees direct op de gloeiende kolen. Daarbij schroei je de buitenkant van het vlees dicht. Na 1,5 minuut draai je het vlees om, zodat ook de bovenkant op de kolen ligt. De kooltjes die op het vlees blijven plakken, haal je gemakkelijk eraf met een tang. Nadat beide kanten van het vlees is dicht geschroeid, haal je het vlees van de bbq.

Recept ‘Bavette caveman style met chimichurri’

Aantal: 500 gram bavette – 3 tot 5 personen, afhankelijk van de hoeveelheid bbq (bij)gerechten.

Bereidingstijd: 10 minuten (met voorbereiding) + 10 minuten rusten

Ingrediënten:

Benodigdheden:

  • Bbq
  • Houtskool
  • Houten plank

Bereidingswijze:

  1. Zorg ervoor dat je de bbq zo warm mogelijk aansteekt. Gebruik vooral houtskool omdat dit schoner brand dan briketten. Aangezien het vlees rechtstreeks wordt gegrild op de kolen.
  2. Controleer de bavette op stukjes bot, vliezen en/of teveel vet. Wanneer de bavette erg dik is, kan je ervoor kiezen om het stuk te vlinderen. Dit doe je door het vlees horizontaal te snijden met een scherp mes.
  3. Als de kolen van de bbq heet genoeg zijn, kan je de bavette direct op de kolen neerleggen. Gaar het vlees 1,5 minuut aan beide kanten.
  4. Haal de bavette na 3 minuten van de bbq en leg op een houten plank. Eventuele vastgeplakte kooltjes kan je gemakkelijk met een tang eraf halen.
  5. Laat de bavette 10 minuten rusten voordat je het tegen de draad in plakken en stukjes snijdt.
  6. Strooi wat zout en peper op de gesneden bavette. Verdeel er natuurlijk ook wat chimichurri op!
Chimichurri - salsa bij rundvlees
Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Chimichurri is een salsa uit Argentinië dat perfect past bij rundvlees van de bbq. Je maakt het met o.a. verse peterselie en knoflook.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.