Focaccia met rozemarijn, knoflook en tomaat

Focaccia met rozemarijn, knoflook en tomaat

Focaccia met rozemarijn, knoflook en tomaat

Wist je al dat je brood kunt bakken op de barbecue? Hiervoor heb je een barbecue met een deksel nodig. Je kunt het brood bakken op een pizzasteen of in een gietijzeren pan. Afgelopen zomer heb ik een gietijzeren pan gekocht en hierin bakte ik een focaccia met rozemarijn, knoflook en tomaat. Als basis gebruik je pizzadeeg, met het verschil dat je het deeg van een pizza veel dunner uitrolt dan een focaccia. Het pizzadeeg kan je op smaak brengen met kruiden en daarna druk je het deeg in de gietijzeren pan of breng je het in vorm voor op de pizzasteen. Daarna giet je er wat olijfolie over en met je vingers druk je allerlei kuiltjes in het deeg. De bovenkant heb ik belegd met gehalveerde cherrytomaatjes en grof zeezout. Super lekker en dit is zeker niet de enige keer dat ik focaccia op de bbq heb gebakken!

Aantal: 4-8 stukken

Bereidingstijd: 20 minuten + 2 uur rijzen + 25 minuten op de bbq

Ingrediënten:
  • 500 gram bloem type 00
  • 2 zakjes droge gist, 14 gram
  • 300 ml lauwwarm water
  • 2 eetlepel suiker
  • 2 eetlepel extra vierge olijfolie
  • Flinke snuf zout
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 knoflooktenen
  • 6 cherrytomaten
  • Grof zeezout
  • Olijfolie
Benodigdheden:
  • Bbq met deksel en indirect gedeelte
  • Gietijzeren pan
  • Mengbeker
  • Schaal / mengkom
  • Knoflookpers
  • Theedoek / vershoudfolie
Bereidingswijze:
  1. Meng de gist en suiker in het lauwwarme water in een maatbeker. Laat zo’n 5 minuten staan om op te lossen.
  2. Pak een schaal en doe hier de bloem en zout in. Rits de rozemarijn van de takjes en snijd fijn. Pers de knoflooktenen uit en doe samen met de rozemarijn in de schaal. Roer door elkaar.
  3. Voeg de extra vierge olijfolie en het water met gist en suiker erin opgelost toe in de schaal bij de andere ingrediënten.
  4. Kneed 10 minuten goed door tot een soepel deeg. Vorm van het deeg een bal. Vet de schaal in met wat olijfolie en leg daarin het deeg. Dek de schaal af met een theedoek of vershoudfolie en zet voor 1,5 uur op een warme plek.
  5. Steek de bbq aan tot zo’n 180 tot 200 graden en zorg voor een indirect gedeelte door de kolen aan 1 kant te leggen.
  6. Vet de gietijzerenpan in met olijfolie en leg hierin het gerezen deeg. Druk het deeg naar de zijkanten en zorg ervoor dat de gehele bodem met deeg is bedekt.
  7. Schenk wat olijfolie op het deeg en maak kuiltjes met je vingers. Strooi er ruim grof zeezout over. Halveer de cherrytomaatjes en druk deze voorzichtig in het deeg. Laat het deeg nog 30 minuten rijzen.
  8. Zet de gietijzerenpan met het deeg op het indirecte gedeelte van de bbq.
  9. Bak de focaccia met rozemarijn, knoflook en tomaat zo’n 25 minuten tot het goudbruin en knapperig is.
Brood | plukbrood met Italiaanse kruidenboter
Kokkerellen met Suus – inspiratie:

De focaccia met rozemarijn, knoflook en tomaat eet je waarschijnlijk als bijgerecht, maar vind je het teveel werk… Denk dan eens aan dit plukbrood met Italiaanse kruidenboter Je vult het met Italiaanse kruidenboter, rode ui en geraspte kaas. Lekker bij een soep, borrel of bbq.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.